Hlavní obsah

Erdogan: EU straní teroristům, verdikt o přístupových jednáních pro nás nic neznamená

Istanbul/Berlín/Brusel

Den před čtvrtečním hlasováním europoslanců o možném pozastavení přístupových jednání Evropské unie s Tureckem vystoupil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s kritikou EU. Hlasování podle něj nic neznamená, protože Evropská unie podporuje teroristické organizace, zejména Kurdskou stranu pracujících (PKK).

Foto: Murat Cetinmuhurdar, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Říkám to předem, toto hlasování pro nás nemá žádnou hodnotu, bez ohledu na to, jak dopadne,“ řekl Erdogan v Istanbulu na zasedání Výboru pro ekonomickou a obchodní spolupráci Organizace islámské spolupráce (COMEC OIC).

Pokud podle něj budou poslanci hlasovat pro pozastavení přístupových jednání, jen to potvrdí, že EU straní teroristům. „Na jedné straně považují PKK za teroristickou organizaci, na druhé straně se ale teroristé volně procházejí ulicemi Bruselu. Co je to za druh upřímnosti?” řekl Erdogan podle listu Hürriyet.

„Dali jsme znovu jasně najevo, že nám záleží na evropských hodnotách více než mnoha zemím EU, ale nezaznamenali jsme žádnou konkrétní podporu od našich západních přátel. Žádné ze svých slibů nedodrželi,” dodal Erdogan.

Respektujte Trumpa, vyzýval Erdogan

EU také Erdogan označil za nedemokratickou, a to kvůli postoji některých lidí k nedávnému zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

„Ve Spojených státech byly volby. A plán selhal. Plán byl odlišný, jenže volby vyhrál Trump. A po volbách lidé v různých zemích vyšli do ulic a začali ho nazývat diktátorem. Není snad demokracie o volbách? Není o respektování jejich výsledků? Proč nerespektujete výsledky voleb?“

„Takové jsou výsledky voleb. Trump vyhrál. Respektujte to,“ vyzval Erdogan Unii, byť žádný z evropských politiků výsledek amerických voleb nezpochybnil.

K námitce, že Trump během kampaně kritizoval islám, řekl, že v politice se takové věci používají. „Dnes jeden mluví tímto způsobem, pak se chyba napraví. Neměli bychom se cítit podvedeni,“ poznamenal.

Europoslanci pro zmrazení jednání s Tureckem

Hlavní politické strany v Evropském parlamentu uvedly, že chtějí zmrazit přístupová jednání EU s Tureckem. Vyslovil se pro to šéf lidovců Manfred Weber a  podobný postoj má i vůdce liberálů Guy Verhofstadt nebo šéf socialistů Gianni Pittella.

„Přístupová jednání  EU s Tureckem musejí být dočasně zmrazena. Teď pro ně nejsou podmínky,” řekl Pittella.

Podle něj je potřeba Erdoganovi poslat vzkaz, aby přestal s „hromadným zatýkáním, obviňováním politických vůdců a poslanců i represemi soudců a novinářů“, které zahájil po neúspěšném pokusu o puč.

Kritika i od Merkelové

Ke kritice Erdogana se v tomto ohledu přidala ve středu i německá kancléřka Angela Merkelová, které jinak byla vůči Turecku vstřícná a pokus o puč odsoudila. Podle ní ani boj proti terorismu „neospravedlňuje k omezení svobody tisku a k zatýkání tisíců a tisíců lidí”.

Současně odmítla obvinění, že by Německo chránilo kurdské teroristy. „Ve více než 4000 případech jsme zahájili řízení proti příslušníkům PKK,“ řekla. Dodala však také, že rozhodují soudy a politici je nemohou ovlivňovat.

I přes kritiku považuje Merkelová za nutné pokračovat v dialogu s Ankarou, což akcentuje třeba i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Související témata:

Foto: Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handou, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Ta přímo varovala, že by zmrazení přístupových jednání mohlo být prohrou pro obě strany. Mohlo by totiž vést k vypovězení turecko-unijní dohody, která pomohla zastavit proud migrantů snažících se dostat přes Balkán do EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám