Hlavní obsah

Erdogan chce otevřít ambasádu ve východním Jeruzalémě. Je to hlavní město muslimů, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce otevřít tureckou ambasádu ve východním Jeruzalémě jako hlavním městě palestinského státu. Zároveň v neděli kritizoval nedávné rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele a vyzval muslimské lídry k uznání východního Jeruzaléma za palestinské hlavní město.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Židovský stát nemá právo „si přivlastňovat” Jeruzalém, který je „hlavním městem muslimů”, prohlásil Erdogan.

Turecký prezident patří k nejhorlivějším kritikům Trumpova rozhodnutí přesunout americkou ambasádu do Jeruzaléma. „Je blízko den, kdy tam oficiálně, z boží vůle, otevřeme ambasádu,” řekl podle agentury Reuters Erdogan v projevu v Karamanu na jihu Turecka.

Turecko, které udržuje diplomatické vztahy s Izraelem, má ambasádu v Tel Avivu a konzulát v Jeruzalémě.

Trumpovo prohlášení o Jeruzalémě coby hlavním městě židovského státu kritizovala i řada západních zemí a představitelé Evropské unie. Ti považují za ohrožení bezpečnosti v regionu. Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu, neboť obě strany ho chtějí za své hlavní město.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám