Hlavní obsah

Eichmanna před popravou tajně navštívila manželka, přiznal Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Nacistu Adolfa Eichmanna měsíc před jeho popravou v izraelském vězení v roce 1962 tajně navštívila jeho žena Veronika. Návštěvu, s kterou se Eichmannová netajila a o níž také informovala dobová média, teprve nyní potvrdily archivní dokumenty zveřejněné izraelským státním archivem. V pondělí to uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Eichmann u soudu v Jeruzalémě

Článek

„Návštěva Very Eichmannové v Izraeli byla ostře střeženým tajemstvím a dosud nebyly k dispozici dokumenty naznačující, že Adolfa Eichmanna opravdu navštívila. Teď jsme ale poprvé dohledali záznamy o návštěvách věznice, v němž je zaznamenáno, že Eichmannova žena přišla manžela navštívit 30. dubna 1962. Zdržela se u něj hodinu a půl,“ ohlásil státní archiv.

Eichmannovou tak za manželem do věznice v Ramle nedaleko Tel Avivu pustili v doprovodu dvou dozorců a další úřední osoby v době, kdy Eichmann čekal, jak nejvyšší soud posoudí jeho odvolání a žádost o milost. Ta byla 29. května 1962 zamítnuta.

O návštěvě Eichmannové informoval 30. dubna 1962 izraelský tisk. Uváděl, že přicestovala incognito z Curychu a s manželem mluvila přes skleněnou přepážku. Pak se s ním měla vidět ještě před svým odjezdem krátce před půlnocí. Tato schůzka měla trvat čtvrt hodiny.

Gurion se bál kritiky

AFP upozornila, že žádost Eichmannové o povolení návštěvy probíral kabinet izraelského premiéra Davida Ben Guriona 18. března. Ministerský předseda se domníval, že by se jeho vláda vystavila tvrdé mezinárodní kritice, kdyby setkání manželů nepovolila. Chtěl ale, aby návštěva proběhla v tichosti a rychle.

Adolf Eichmann byl jedním z „architektů“ holokaustu. Organizoval zatýkání, přesuny a zabíjení šesti miliónů Židů v koncentračních táborech.

Po válce utekl a skrýval se v Argentině, kam se za ním později vydala jeho žena s dětmi. Izraelský Mossad ho však vystopoval a v květnu 1960 unesl. V Izraeli ho oběsili 31. května 1962. Jeho tělo pak spálili a popel vysypali do Středozemního moře mimo izraelské území.

Reklama

Výběr článků

Načítám