Hlavní obsah

Egypt nasadil proti nakupujícím Palestincům obušky

Právo, DPA, ČTK, nek
GAZA

Egyptská policie začala bránit ve vstupu do země Palestincům z pásma Gazy, kteří se ve středu a ve čtvrtek v tisícových davech vydali přes poraženou hraniční bariéru na nákupem potravin, léků, pohonných hmot, stavebního materiálu a cigaret. Těchto je v Gaze naprostý nedostatek kvůli přetrvávající izraelské blokádě.

Článek

Policisté proti lidem zasahovali i obušky. Některé obce policisté na egyptské straně obklíčili, vyhledávali Palestince a odváželi je zpět k hranici.

Policisté zostřili svůj postup vůči Palestincům, přestože egyptský prezident Husní Mubarak vydal ve středu pokyn, aby na lidi nestříleli a umožnili jim nákup na egyptské straně přechodu Rafáh. Odůvodnil to tím, že Palestinci v pásmu Gazy hladovějí.

Dva Palestinci odnášejí nakoupené zboží. Foto: REUTERS/ Nasser Nuri

Mnohé obchody na egyptské straně hranice jsou podle svědků již téměř vykoupené. Podle agentury AP vyšli někteří egyptští obchodníci vstříc velké poptávce Palestinců po pohonných hmotách a vypravili k hranicím kamióny se zásobami benzínu. Ten si tak Palestinci mohou koupit za desetinu ceny, než za kterou se prodává v pásmu Gazy.

Izrael se bojí nákupu zbraní

Izrael vyzval egyptskou vládu, aby zabránila chaosu a plnila své závazky při ostraze hranice v souladu s dříve uzavřenými dohodami. Židovský stát se obává, že Palestinci v Egyptě nakupují zbraně, které pak pašují do pásma Gazy.

Pozorovatelé soudí, že zprůchodnění hranic, byť dočasné, pomůže radikálnímu hnutí Hamás ovládajícímu pásmo Gazy částečně snížit dopady izraelské blokády. Tu židovský stát zahájil v naději, že přiměje palestinské radikály ukončit raketové útoky na jihoizraelská města.

Proti lidem, kteří přicházejí do Egypta nakupovat, zasáhla policie. Foto/ REUTERS Nasse Nuri

Izraelští představitelé také ujišťují, že situace v Gaze není tak špatná, jak to prezentuje Hamás. Mezinárodní humanitární organizace, které zásobují na 700 tisíc obyvatel uprchlických táborů v pásmu, ale tvrdí, že se toto území ocitá na pokraji ekonomického kolapsu.

OSN vyzvala k ukončení blokády

Rada OSN pro lidská práva mezitím vyzvala Izrael, aby týden trvající blokádu pásma Gazy ukončil s tím, že jde o „závažné porušení“ práv tamního obyvatelstva. Sedmačtyřicetičlenná rada přijala rezoluci předloženou arabskými a muslimskými zeměmi, když pro hlasovali zástupci 30 zemí, proti jeden stát a 15 zemí se zdrželo. Delegace jedné země nebyla přítomna.

Je to potřetí, kdy Rada OSN pro lidská práva sídlící v Ženevě přijala na zvláštním zasedání rezoluci proti Izraeli kvůli situaci na palestinských územích.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael zmírní blokádu pásma Gazy

Izrael v úterý jednorázově obnoví dodávky pohonných hmot a zdravotnických potřeb do palestinského pásma Gazy. Po čtyřdenní blokádě o tom v pondělí rozhodl...

Výběr článků

Načítám