Hlavní obsah

Egypt má novou vládu, vicepremiérem je šéf armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Nový egyptský kabinet složil v úterý přísahu. Vicepremiérem se stal ministr obrany Abdal Fatah Sisi, který je zároveň šéfem armády. Právě on stál za nedávným svržením dosavadní hlavy státu Muhammada Mursího.

Foto: ČTK/AP

Prozatímní prezident Adlí Mansúr (vpravo) s prozatímním premiérem Házimem Biblávím. Archivní foto.

Článek

Před prozatímním prezidentem Adlím Mansúrem přísahalo během krátké ceremonie celkem 35 ministrů, mezi nimiž jsou i tři vicepremiéři, oznámila televizní stanice Al-Džazíra.

Mursího formace Muslimské bratrstvo považuje vládu za nelegitimní.

Nový kabinet prozatímního premiéra Házima Biblávího má být tvořen zejména technokraty a liberály. Jak uvedla Al-Džazíra, jsou v něm i tři ženy, které mají na starosti ministerstva zdravotnictví, informací a životního prostředí. Jde vůbec o největší počet žen ve vládě v historii Egypta.

Foto: Mohammed Abd El Moaty, ČTK/AP

Egyptský prezindet Muhammad Mursí a velitel armády Abdal Fatah Sisí

Podle reportérky televizní stanice přímo v Káhiře jsou mezi ministry mnohá známá jména. Někteří z nich totiž zastávali stejné posty i za předchozí vlády svrženého prezidenta Mursího.

„Nevypadá to příliš na vládu expertů či technokratů, jak to požadovala opozice,“ okomentovala nový kabinet reportérka Nicole Johnstonová.

Například na postu ministra vnitra zůstal i v nové vládě Muhammad Ibráhím. Ministrem zahraničí se stal bývalý egyptský velvyslanec v USA Nabíl Fahmí. Kdysi ministr pro cestovní ruch, koptský křesťan Munír Fáchir Abdal Núr, je pak novým ministrem průmyslu a obchodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin varuje před občanskou válkou v Egyptě

Ruský prezident Vladimir Putin v neděli varoval, že v Egyptě by mohla vypuknout občanská válka, jaká zuří už více než dva roky v Sýrii. V Egyptě protestují...

Výběr článků

Načítám