Hlavní obsah

Egypt čelí protestům proti vládě Mursího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptem otřásají masové demonstrace příznivců i odpůrců prezidenta Muhamada Mursího při příležitosti roku od jeho nástupu do funkce. Ve čtvrtek večer si vyžádaly na severu země jeden lidský život a několik zraněných, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Egypťané protestují proti vládě Muhamada MursíhoVideo: Reuters

 
Článek

Mursí, který vzešel z Muslimského bratrstva, se stal hlavou Egypta 30. června. Od té doby podnikl několik kontroverzních kroků s cílem upevnit svou moc, posílit pozice radikálních muslimů a oslabit sekulární opozici. Pomocí dekretu, jenž mu zaručil na podzim absolutní moc, prosadil ústavu posilující roli islámu, pak ale musel dekret zrušit pod tlakem opozice.

Nepovedlo se mu ani prosadit uskutečnění parlamentních voleb v dubnu, zabránil tomu ústavní soud, v červnu ale do čela 13 z 27 provincií jmenoval islamistické guvernéry. V Luxoru vládne člen ozbrojené skupiny, která pozabíjela turisty.

Opozice vyzvala k účasti na masových demonstracích, které mají zemi vrátit k revolučnímu procesu, jenž začal v lednu 2011 a vedl k pádu Husního Mubaraka. Konat se mají od pátku a vyvrcholit mají v neděli.

Mursí ve středu přiznal jistá pochybení, ale hájil svou politiku a slíbil rychlé reformy, protože ekonomika země se propadá. Omluvil se i za nedostatek paliv.

Ve čtvrtek večer při střetech v Šarkiji v deltě Nilu před sídlem vládnoucí Strany svobody a spravedlnosti, která je politickým křídlem Muslimského bratrstva, zahynul jeden člověk a několik jich bylo zraněno, Muslimské bratrstvo obvinilo z násilí opozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám