Hlavní obsah

Dva milióny obyvatel Aleppa se ocitly bez vody

Aleppo

Humanitární katastrofa ve válkou zdevastovaném syrském Aleppu se nadále prohlubuje. V ulicích po pondělním prolomení příměří dál zuří boje a město se navíc ocitlo bez dodávek vody. Podle UNICEFU jsou bez přístupu k pitné vodě téměř dva milióny lidí. Obě strany přerušení dodávek vody zneužívají jako zbraň.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V troskách domu v Aleppu uvízla holčičkaVideo: AP

 
Článek

„Aleppo pomalu umírá a svět se na to dívá, odpojení vody je jen dalším nelidským činem. Obě strany zneužívají (přerušení) dodávek vody jako zbraň,“ řekl BBC zástupce ředitele UNICEF Justin Forsyth.

Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky tvrdí, že nálety nedovolily opravit vodní pumpy, které zásobují rebely ovládané části Aleppa, a rebelové se pomstili odpojením čerpadlo zásobující zbytek města.

Čerpadlo dodávající vodu do rebely okupované části města bylo podle mluvčího UNICEFu při náletu zničeno už ve čtvrtek a další letecké údery znemožňují jeho opravu. Tato čerpací stanice zásobuje vodou celou východní část města, tedy 200 tisíc lidí. Ta, která byla záměrně odpojena, zásobuje až 1,5 miliónu lidí v západní části města.

Další příměří je v nedohlednu

Podle exilové organizace SOHR, která situaci v Sýrii sleduje z Londýna, zemřelo jen během soboty při náletech ruských a syrských letadel 20 lidí. Rusko podle BBC své zapojení do bojů v oblasti Aleppa nepotvrdilo. V pátek místní zdravotníci hlásili 91 mrtvých.

Příměří, které vyjednaly Spojené státy a Rusko, vydrželo jen sedm dní a naděje na jeho prodloužení vyhasly poté, co Američany vedená koalice omylem zaútočila na konvoj syrské armády a kdosi zničil konvoj OSN a Červeného půlměsíce (kříže) s humanitární pomocí. Kdo za zničením konvoje stál, není jasné. Ruský ministr Sergej Lavrov v New Yorku vyzval k vyšetření incidentu. Také o tom by měl jednat se svým americkým protějškem Johnem Kerrym.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám