Hlavní obsah

Domluvená evakuace povstalců a obyvatel z Aleppa má zpoždění

Aleppo
Aktualizováno

Evakuace povstalců a obyvatel z východní části syrského Aleppa dobytého vládními silami dosud nezačala a možná se uskuteční až ve čtvrtek. Ve středu o tom informovala exilová organizace SOHR. Podle agentury Reuters rebelové z prostojů obvinili šíitské milice bojující po boku vládních sil. Podle Ruska však za posledních 24 hodin odešlo skoro 6000 lidí. Na evakuaci se v úterý dohodla opozice s Damaškem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prázdné autobusy v AleppuVideo: Reuters

 
Článek

„Je tu zdržení,” sdělil ráno ředitel SOHR Ramí Abdalrahmán.

Íránské milice vracejí lidi zpět, citovala agentura Reuters jednoho z představitelů povstalců. „Dohodu zastavila íránská tvrdohlavost, ale dohoda stále platí, příměří doposud vydrželo,” řekl velitel radikální islamistické skupiny Núr Zinkí.

Podle stanice Orient TV není vyloučeno, že odjezdy z města začnou až ve čtvrtek, i když byl původně začátek evakuace vládou stanoven na 4:00 SEČ.

Na hlavní výjezdové cestě z města přitom podle agentury Reuters čekalo s nastartovanými motory asi dvacet autobusů. Další desítka jich stojí poblíž, nikdo do nich ale zatím nenastoupil.

Ruské Centrum pro usmíření podle serveru RT uvedlo, že za posledních 24 hodin odešlo z Aleppa skoro 6000 lidí: „5992 civilistů včetně 2210 dětí bylo ve spolupráci s ruským Centrem pro usmíření evakuováno z oblastí Aleppa kontrolovaných vzbouřenci. Amnestii přijalo 329 bojovníků.” Ti výměnou za amnestii museli složit zbraně. Rusové také odminovali 16 hektarů a vyčistili od náloží 45 budov.

Obyvatelé spalují majetek 

Obyvatelé východních čtvrtí podle Reuters spalují osobní věci, které si s sebou nemohou odvézt. Ve městě panují obavy, že vojáci a milicionáři začnou rabovat, jakmile plně převezmou moc.

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin v úterý na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti oznámil, že všechny vojenské operace ve městě skončily a Aleppo je plně pod kontrolou syrské vlády. [celá zpráva]

Radu bezpečnosti svolala Francie kvůli situaci v Aleppu. OSN v úterý oznámila, že bylo zabito 82 civilistů. [celá zpráva]

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun nicméně tvrdil, že povstalci drží ještě pět procent rozlohy města, a podle středečních zpráv se městem nadále ozývá střelba a bojuje se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám