Hlavní obsah

Dohoda s Teheránem o jaderném programu Íránu je prý stále nejistá

Světové velmoci by se měly ujistit, že chystaná dohoda s Íránem skutečně zajistí mírový charakter íránského jaderného programu. Podle agentury AFP to v neděli prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius po jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius

Článek

Fabius, který připustil, že dosažení shody je stále nejisté, bude spolu s britským a německým kolegou v pondělí v Lucembursku jednat se šéfem íránské diplomacie Mohammadem Džavádem Zarífem. Dohoda by podle původního plánu měla být uzavřena do konce tohoto měsíce.

"Musíme být velmi pevní, v současné fázi stále existují nejasnosti," prohlásil Fabius po jednání s předsedou izraelské vlády, který opakovaně varoval před dohodou, jež by podle něj nezabránila Íránu vybavit se jadernou zbraní. Podle šéfa francouzské diplomacie by měly velmoci vyjednávající s Teheránem přehodnotit, zda je navrhovaná úmluva opravdu dostatečně "striktní".

Sejde se s íránským ministrem

Fabius se podle diplomatických zdrojů AFP v pondělí sejde společně s ministry zahraničí Británie a Německa Philipem Hammondem a Frankem-Walterem Steinmeierem se svým íránským protějškem. Schůzka, která se uskuteční na okraj pravidelného zasedání šéfů diplomacií EU v Lucemburku, prý bude mít čistě politický charakter a měla by předznamenat závěrečné kolo vyjednávání.

Šestice USA, Čína, Rusko, Francie, Británie a Německo se snaží s Íránem shodnout na podobě dokumentu, který má zaručit, že íránský nukleární vývoj bude čistě mírový a neposlouží k výrobě jaderné bomby.

Teherán zbrojní aspekty svého programu dlouhodobě popírá. Jeho jaderný program prý slouží pouze mírovým účelům. Výměnou za íránské ústupky by měly být zrušeny hospodářské sankce, kterým země nyní čelí. Diplomaté se však zatím tvrdí, že shoda je stále velmi daleko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám