Hlavní obsah

Dohoda s Íránem se začne plnit od 20. ledna, Obama přislíbil zmírnění sankcí

Teherán/Brusel/Washington

Listopadová dohoda Íránu s šesti velmocemi ohledně íránského jaderného programu se začne uplatňovat 20. ledna. Podle agentur to v neděli oznámil Írán, EU a USA. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy zmírní USA sankce proti Íránu, pokud ten bude plnit listopadovou dohodu o svém jaderném programu. V opačném případě Američané sankce zpřísní.

Foto: ČTK/AP

Jaderný komplex v Búšehru na jihozápadě Íránu

Článek

Írán loni 24. listopadu se šesti velmocemi - Spojenými státy, Ruskem, Čínou, Francií, Británií a Německem - vyjednal předběžnou dohodu, která umožní uvolnit část sankcí proti Teheránu, pokud Íránci omezí jaderný program.

Obě strany si ještě podrobnosti vyjasňovaly při dvoudenních rozhovorech, které v Ženevě skončily v pátek. Íránská státní média uvedla, že byly vyřešeny všechny dosud sporné otázky, představitelé Evropské unie byli poněkud opatrnější a sdělili, že bylo dosaženo "významného pokroku".

Listopadová dohoda je předběžným ujednáním, které na dobu příštích šesti měsíců zavazuje Írán k omezení jaderného programu výměnou za zmírnění mezinárodních ekonomických sankcí. Bude-li dodržována, počítá se s uzavřením konečné dohody.

Dohoda bude obtížná

O zahájení uplatňování dohody v neděli jako první informovala mluvčí íránského ministerstva zahraničí. Posléze to potvrdila šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová, která zastupuje velmoci. Ty nyní podle Ashtonové požádají Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby na plnění závazků Íránem dohlédla.

Podle prohlášení amerického Bílého domu si Obama nedělá iluze o obtížích, které bude nutné překonat na cestě k dosažení konečné dohody. Prezident podotkl, že k tomu bude nutné vykonat ještě více práce než doposud.

Reklama

Související témata:

Související články

Inspektoři OSN jsou v íránském reaktoru

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) poprvé po více než dvou letech navštívili íránský těžkovodní jaderný reaktor a Araku. Uvedla to...

Výběr článků

Načítám