Hlavní obsah

Do Sýrie odlétli čeští pozorovatelé, zapojí se do mise OSN

– Praha

Česká republika vyhověla žádosti o zapojení do pozorovatelské mise OSN v Sýrii. Ve středu odletěla do Damašku trojice českých vojenských pozorovatelů. Zapojí se do mise UNSMIS, uvedla obrana ve svém sdělení.

Foto: Khaled al- Hariri , Reuters

Mírovým silám v Sýrii velí norský generál Robert Mood.

Článek

"Vysláním pozorovatelů se chceme aktivně podílet na stabilizaci situace v Sýrii. Armáda ČR má s mírovými misemi OSN dlouholetou zkušenost, proto jsme byli schopni reagovat velmi operativně," uvedl ministr obrany Alexandr Vondra.

Do Sýrie byli vysláni tři důstojníci, kteří již mají zkušenost z dřívějšího působení v mírových misích OSN v Demokratické republice Kongo a v Iráku.

V neozbrojené misi UNSMIS by mělo působit tři sta pozorovatelů. Mají dohlížet na klid zbraní a zajistit podporu pro úplné naplňování šestibodového mírového plánu.

Všechny strany konfliktu jsou povinny zajistit bezpečnost příslušníků mise bez omezení jejich svobody pohybu s tím, že primární odpovědnost má syrská vláda.

Pozorovatelé budou působit v deseti lokalitách. Rozmisťování bude probíhat postupně po etapách podle vytvoření odpovídajících podmínek v terénu.

Mírový plán bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana a Ligy arabských zemí se ale zatím nedaří naplňovat. Každý den si násilí v Sýrii vyžádá několik desítek obětí a střety nepolevují. Sílí obavy z občanské války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám