Hlavní obsah

Do Řecka dorazil rekordní počet uprchlíků, vyhnaly je i ruské nálety

Atény/Ankara

Do Řecka dorazilo za pět dní rekordních 48 000 migrantů. Uvedla to Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) s tím, že je to dosud nejvyšší počet migrantů za týden. Už o minulém víkendu dorazilo na řecké ostrovy přes 27 000 lidí. Nová vlna je dávána do souvislosti s ruskými nálety v Sýrii, které umožnily vládním vojskům zahájit ofenzívu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do řeckého přístavu Pireus přivezl trajekt ve čtvrtek téměř 2500 běžencůVideo: Reuters

 
Článek

Rekordní číslo 48 000 uprchlíků IOM počítala za pět dní do 21. října. Nejvíce jich míří na ostrovy v Egejském moři, zejména na Lesbos, kde podle IOM o minulém víkendu napočítali na 16 500 běženců. Tisíce lidí denně přistávají i na ostrově Chios. Celkem už letos přes Středozemní moře do Evropy dorazilo 681 000 lidí, uvedla IOM.

Poslední čísla jsou mnohem vyšší než letní, přestože počasí je pro překonání Egejského moře mnohem méně příznivé. Experti dávají současnou vlnu migrantů do souvislosti s ruskými nálety v Sýrii, které začaly na konci září a umožnily vládním silám zahájit ofenzívu v několika provinciích.

Erdogan: Rusko způsobuje nárůst počtu uprchlíků

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle britského listu Express varoval, že pokračující každodenní ruské nálety mohou vyvolat novou vlnu uprchlíků. Současně vyzval k vyzbrojení a vycvičení dalších vzbouřenců, kteří by bojovali proti silám prezidenta Bašára Asada i ke zřízení bezpečné zóny pro civilisty u tureckých hranic: „Když se to udělá, jsem přesvědčen, že se migrace ze Sýrie zastaví a uprchlíci, které tam ubytováváme, se budou schopni vrátit zpět.“

Turecko chce zónu u svých hranic v oblasti směrem k Halabu, kam chtějí postupovat kurdské milice YPG, aby spojily území pod svou kontrolou, což si Turecko ve strachu z Kurdů nepřeje. K Halabu ale míří i syrská armáda podporovaná Rusy. V oblastech, které tam ovládá opozice, žije asi 350 000 civilistů, z nichž 2000 se už přesunuly k tureckým hranicím. Z provincie Hamá podle turecké humanitární organizace IHH už do rurálních oblastí uteklo kvůli náletům 80 000 lidí.

„Pokud dojde k dalšímu útoku na Halab, znamená to, že přijmeme v následujících týdnech stovky tisíc (uprchlíků). Je to katastrofa. Nemají kam jít,“ řekl Izzet Sahín z IHH.

Podle turecké vlády ale zatím nejsou signály, že by lidé z okolí Halabu utíkali. Mají pro ně v táboře u Kilisu 55 000 míst, což je více než během léta, kdy bylo počasí pro plavbu mnohem příznivější.

Reklama

Výběr článků

Načítám