Hlavní obsah

Den vzdoru je syrská armáda připravena udusit s obrněnci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Sýrii čekají po modlitbách velké demonstrace. Pátek byl vyhlášen celonárodním Dnem vzdoru. Vojáci byli rozmístěni na předměstí Damašku i ve městech na sever od něj. V Homsu bylo zabito pět lidí. V noci do města přijely tanky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masové protesty v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Z města Tall ležícího severně od Damašku je hlášeno několik raněných, policisté tam stříleli do davu demonstrantů. K prvním střetům došlo u jedné z damašských mešit, kde věřící házeli kameny a policie užila slzný plyn.

Podle agentury Reuters shromáždění v další damašské čtvrti Midan rozehnali policisté v civilu. Televize Al-Džazíra vysílala záběry na dav volající po svržení režimu. Lidé, kteří nejdřív klidně pochodovali, se naráz dali do běhu.

Tanky a obrněné transportéry byly rozmístěny v Homsu a zůstávají u Rastany a Banijásu.[celá zpráva]

V Homsu policisté z tlampačů vyzývají účastníky shromáždění, aby se sami dostavili na policejní komisařství ve svých čtvrtích, jinak jim hrozí zatčení. Vyzvali také obchodníky, aby se stáhli z ulic, a občany, aby nevycházeli z domů. V noci bylo ve městě podle agentury AFP zatčeno několik desítek lidí.

Na východě Sýrie demonstrují tisíce Kurdů. Podle syrských obhájců lidských práv si zásahy proti demonstrantům od 15. března vyžádaly už 500 obětí. Přes 2500 osob bylo zadrženo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám