Hlavní obsah

Demonstrace v Iráku pokračují i po demisi premiéra

Badád

Tisíce Iráčanů vyšly v neděli do ulic v Bagdádu i ve městech na jihu Iráku. Neodradil je ani páteční masakr, kdy zahynulo 25 lidí, do nichž stříleli neznámí útočníci z pick-upů, uvedla agentura AFP. Sílu protestů neotupila ani demise premiéra Adila Abdala Mahdího.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Demonstranti se v sobotu shromáždili na Bagdádském náměstí Chilání, kde se do nich v pátek střílelo.

Článek

V centru Bagdádu na náměstí Tahrír se shromáždily davy protivládních demonstrantů. „Snaží se nás jakýmkoli způsobem vystrašit, my ale v ulicích zůstaneme,” citovala agentura AFP jednu z protestujících. V pátek do demonstrantů stříleli na bagdádském náměstí Chilání a na mostě Sinak neznámí útočníci, kteří přijeli na náměstí v pick-upech a pak projížděli i dalšími čtvrtěmi spojenými s demonstracemi. Zabili asi 25 lidí.

Ve čtvrtek bylo v Bagdádu pobodáno 15 lidí, když se k demonstrantům na bagdádském náměstí Tahrír na chvíli přidali příslušníci Íránem podporovaných milic a zástupci politických stran, což vyvolalo obavy, že jde o infiltraci ze strany úřadů. Nikdo nebyl zabit.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Příznivci Muktady Sadra pochodují Nadžáfem u jeho domu, na který byla shozena bomba

Na dům významného šíitského klerika Muktady Sadra, který stojí za demonstranty, byla shoze bomba z dronu. Sadr byl v době útoku v zahraničí.

Irácký premiér po dvou měsících krvavých protestů oznámil demisi

Blízký a Střední východ

Protivládní protesty začaly v Iráku 1. října, kdy do ulic vyšli mladí lidé kvůli nemožnosti sehnat práci a bydlení i nefungujícím službám. Od té doby při nich přišlo o život nejméně 452 lidí, většinou demonstrantů, a dalších 20 000 lidí utrpělo zranění.

Protesty pokračují, i když minulý víkend oznámil demisi irácký premiér Adila Abdal Mahdí. Demonstranti, kteří jeho odchod požadovali, však už chtějí výměnu celého vedení země, které považují za zkorumpované, a požadují změnu politického systému. Mnohým navíc vadí vměšování Íránu do irácké politiky, šíitské milice jsou napojené na íránské revoluční gardy. Během protestů se terči útoků staly dva íránské konzuláty.

Iráčané zapálili íránský konzulát, vláda aktivuje armádu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám