Hlavní obsah

Definitivní důkaz? Video údajně ukazuje sestřelení boeingu íránskou raketou

Teherán
Aktualizováno

Ukrajinský letoun Boeing 737-800 společnosti UIA ve středu nad Teheránem zřejmě zasáhla íránská raketa, ukazuje video, které zveřejnil New York Times. Stroj se následně zřítil k zemi a na jeho palubě zemřelo 176 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Írán vypálil na sestřelený ukrajinský boeing dvě raketyVideo: Nariman Gharib, AP

 
Článek

Video, na kterém je vidět objekt letící vstříc letadlu a zřetelně slyšet výbuch, nabízí nová vodítka, píše New York Times. Na oficiální příčině nehody vyšetřovatelé nadále pracují.

Nejmenovaný představitel Pentagonu už ve čtvrtek pro časopis Newsweek řekl, že ukrajinské letadlo zasáhla omylem raketa systému íránské protivzdušné obrany. Tuto informaci v televizním vystoupení potvrdil také kanadský premiér Justin Trudeau. Teherán to popřel.

Newsweek uvedl, že boeing aerolinek UIA byl zasažen raketou země-vzduch systému TorM-1 označovanou v kódu NATO Gauntlet.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ohledávají trosky zříceného ukrajinského letadla

Ukrajinští experti hledají po pádu letadla u Teheránu úlomky protiletadlové rakety

Blízký a Střední východ

Podle Američanů šlo o náhodu. Íránská protivzdušná obrana byla podle nich aktivována po íránském útoku na základny pro případ odvetného úderu a zareagovala na vzlétající letadlo ukrajinských aerolinek.

Boeing pak podle The New York Times ještě několik minut pokračoval v letu, načež se obrátil zpátky směrem k letišti. Tehdy už přestal vysílat signál, hořel, následně explodoval a zřítil se.

Letadlo v Íránu se těsně před pádem chtělo vrátit na letiště

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám