Hlavní obsah

Damaškem zmítá boj o moc, Asad zavřel velitele tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrský režim poslal do domácího vězení velitele tajné služby Alího Mamlúka. Podle britského listu The Daily Telegraph je Mamlúk podezřelý z přípravy převratu. Komunikoval údajně s tureckou rozvědkou a také se strýcem prezidenta Bašára Asada Rifátem, který žije v zahraničí kvůli pokusu o svržení Asadova otce Háfize v 80. letech.

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Odstavení Mamlúka může podle britského listu souviset se spory syrských představitelů v otázce úlohy Íránu v Sýrii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle nejmenovaných syrských zdrojů se Asad snaží udržet pohromadě kruh nejbližších spolupracovníků, kteří se prý od sebe odvracejí. Mamlúk patřil k několika málo lidem, kteří měli k Asadovi volný přístup.

Mamlúk prý v minulých dnech navázal kontakty se syrskými armádními oddíly, které v boji s radikály ztratily kontrolu nad strategickým městem Džisr aš-Šughúr v provincii Idlib. Mamlúk se podle všeho začal klonit k těm, kteří tvrdí, že Írán coby Asadův spojenec začíná mít v Sýrii větší vliv než Asadovi syrští spolupracovníci.

"Většina poradců v prezidentském paláci jsou nyní Íránci. Mamlúkovi se nelíbilo, že Sýrie přenechává Íránu tak velký vliv. Domníval se, že je třeba to změnit," citoval The Daily Telegraph svůj zdroj z okolí syrského prezidenta.

Mocenský boj

Informace britského tisku nelze nijak ověřit, ale po jejich zveřejnění se na sociálních sítích objevily další zprávy dokumentující mocenský boj v Damašku. Asad prý 6. května na Mamlúkovo místo jmenoval Taufíka Hajdara. Mamlúk podle uživatelů syrské sociální sítě Suríjatí bojuje v nemocnici o život a okolnosti jeho nemoci nejsou zcela jasné. Kuvajtský list As-Sijása napsal, že byl Mamlúk otráven, jedna televize naopak informovala, že se léčí s leukémií. Mamlúk prý krátce před smrtí šéfa velitele politické tajné služby Rustuma Ghazálího, který zemřel 24. dubna, telefonoval tureckým agentům.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ghazálí se údajně pohádal s velitelem vojenské rozvědky generálem Rafíkem Šahádou. Šlo prý o prudkou hádku, která podle libanonského tisku skončila pěstním bojem. Asad pak oba propustil. Ghazálímu bylo 61 let a do nemocnice byl přijat s vážnými poraněními hlavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám