Hlavní obsah

Další z katů Islámského státu odhalen. Je z Londýna a k islámu konvertoval

Identitu dalšího příslušníka jednotky Islámského státu odpovědného za brutální vraždy západních rukojmích v Sýrii identifikovala americká média. List Washington Post společně se serverem Buzzfeed uvedly, že se jedná o 32letého Alexandu Koteye za západního Londýna, který k islámu přistoupil až v dospělosti.

Foto: Reuters TV, Reuters

Skupina zavraždila několik západních rukojmí. Na snímku je kat Mohammed Emwazi s první obětí, Američanem Jamesem Foleym.

Článek

Kotey je jedním ze čtyř Britů, kteří věznili, mučili a popravovali zajatce. Svědkové, kteří se dostali na svobodu, potvrdili, že právě tato skupina přezdívaná rukojmími jako Beatles se chovala nejkrutěji.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kata identifikovaného jako Mohammeda Emwaziho alias Džihádistu Johna na konci loňského roku zabili Američané. O totožnosti dalších příslušníků skupiny se dosud nic veřejně nevědělo. [celá zpráva]

Zmíněná média nyní přišla s tím, že Kotey je buď mužem přezdívaným jako Ringo, anebo džihádistou označovaným jako George. Informaci potvrdil nejmenovaný zástupce americké bezpečnosti a další zdroje obeznámené s působením britských občanů v Sýrii.

Odjel pomáhat do Gazy

Koteymu je 32 let a pochází z ghansko-kypersko-řecké rodiny z londýnské městské části Shepherd’s Bush. Jeho ghanský otec zemřel, když byl ještě batole.

Přátelé mu říkali Alexe. Býval to prý tichý mladý muž a fanda fotbalu. K islámu přistoupil, až když mu bylo přes 20 let. Tehdy se oženil s muslimkou, s níž má dvě děti. Záhy se radikalizoval a podle nejmenovaného známého z londýnské mešity Al-Manaar obhajoval sebevražedné útoky.

V roce 2009 odjel na Blízký východ, přesněji do pásma Gazy. Dostal se tam jako člen humanitárního konvoje, který dal vypravit tehdejší kontroverzní britský poslanec George Galloway. [celá zpráva]

Kdy se Kotey dostal do Sýrie, není jasné. S Emwazim se zřejmě seznámil ještě v Londýně, kde navštěvovali stejnou mešitu. K seznámení ale mohlo také dojít díky dalšímu britskému radikálovi Rezovi Afsharzadeganovi, který jel s Koteym do Gazy a Emwaziho znal.

Takzvaní Beatles zavraždili několik rukojmích z USA, Británie a Japonska. Podle dánského vězně Daniela Rye, jehož nakonec propustili zřejmě po získání výkupného, mu Ringo v den jeho 25. narozenin uštědřil 25 tvrdých kopanců do žeber. Tvrdil, že to je dárek.

Ovšem ten, kdo byl nejvíc nepředvídatelný a násilnický vůči zajatcům, byl podle něj George. Rye kromě jiného popsal, jak skupina své zajatce donutila vlézt si do hrobu zastřeleného muže a filmovala je. Své zajatce britští džihádisté mučili také waterboardingem, tedy simulovaným topením.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Koteyho rodina se odmítla do médií vyjádřit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám