Hlavní obsah

Další masakr v Iráku, zemřelo nejméně 90 poutníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HÍLLA

Při dvou sebevražedných útocích zemřelo v úterý v irácké Hílle nejméně 90 lidí a nejméně dalších 160 bylo zraněno. Šiíté byli na cestě na náboženský ceremoniál ve městě Karbalá.

Článek

Dva sebevražední atentátníci měli na sobě vesty napěchované výbušninami. Odpálili se v davu poutníků.

Podle zdravotníků je 50 zraněných v kritickém stavu. Většina obětí byli mladí muži, ale mezi mrtvými jsou také ženy a děti.

Během úterka to byl několikátý útok na poutníky do Karbaly. Ráno zasáhla bomba umístěná v automobilu v centru Bagdádu skupinu poutníků, kteří mířili na jih. Zahynulo pět lidí, dalších deset bylo zraněno.

Do Karbaly, města asi 70 kilometrů jižně od Bagdádu, na náboženský ceremoniál nyní míří tisíce lidí. Končí zde čtyřicetidenní období smutku za imáma Husajna. Ten zemřel v bitvě v roce 680. Svátek začíná v lednu a končí v den, který se nazývá arbaín a připadá na tuto sobotu.

Šíité, kteří jdou na pouť z Bagdádu musí projít sunnitskými oblastmi, v nichž působí skupinky ozbrojenců, kteří na poutníky podnikají menší či větší útoky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám