Hlavní obsah

Ďábelská Británie a satanská Amerika zůstávají nepřáteli Íránu, hřímal Chameneí

Teherán

Spojené státy a Velká Británie zůstávají úhlavními nepřáteli Íránu a Teherán s nimi nemá v úmyslu spolupracovat při řešení regionální krize na Blízkém východě. V pátek to prohlásil nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí

Článek

„Amerika ve svém nepřátelství vůči Íránu pokračuje už od islámské revoluce (z roku 1979 pozn. red)....Je velkou chybou věřit ďábelské Británii a velkému satanovi (USA),“ prohlásil Chameneí v živém vysílání íránské televize.

„Co se týče regionální krize, nebudeme spolupracovat s Amerikou. Její zájmy se od íránských liší o 180 stupňů,“ dodal podle agentury Reuters.

Nejvyšší íránská duchovní autorita zároveň prohlásila, že Spojené státy nedodržují své závazky plynoucí z dohody o íránském jaderném programu z loňského roku.

Zmíněnou dohodu uzavřelo s Íránem šest světových mocností; Francie, Británie, USA, Rusko, Čína a Německo. [celá zpráva]

Teherán se výměnou za zrušení ekonomických sankcí zavázal k vyřazení části centrifug na obohacování uranu, k vyvezení většiny již obohaceného uranu, k přestavbě některých svých zařízení na výzkumná pracoviště a k přestavbě těžkovodního reaktoru v Aráku. [celá zpráva]

Nové sankce

Írán podmínky splnil a mocnosti sankce zrušily. V říjnu loňského roku ale Íránci odpálili balistickou střelu středního doletu, čímž porušili rezoluci Rady bezpečnosti OSN a vysloužili si nové - byť omezené - sankce ze strany Spojených států. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám