Hlavní obsah

Clinton: Netanjahu nechce mír, ale udržet západní břeh Jordánu

Novinky,
Washington

Bývalý americký prezident Bill Clinton se ve čtvrtek, den před tím, než Palestinci podají v OSN žádost o uznání svého státu, tvrdě pustil do izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Podle něj je odpovědný za to, že se nedosáhlo míru na Blízkém východě. Uvedl to izraelský list Ha´arec.

Foto: Profimedia.cz

Bill Clinton

Článek

"Skuteční cynikové jsou přesvědčeni, že když Netanjahuova vláda pokračuje ve volání po jednáních o hranicích. Znamená to jen, že se nechce vzdát západního břehu Jordánu,“ řekl Clinton časopisu Foreign Policy. Pravdou je, že Netanjahu trvá na nedělitelnosti Jeruzaléma, i když východní část okupuje, nechává pokračovat v rozšiřování židovských osad a jeho ministr zahraničí Avigdor Lieberman už přišel s plánem na totální přepsání hranic, kde by si židovský stát ponechal osady na západním břehu výměnou za území Izraele obývaná Araby.

Clinton přišel i s tvrzeními, která to měla doložit. „Izraelci vždy chtěli dvě věci: chtěli věřit, že v palestinské vládě mají partnera pro mí mírová jednání, a není pochyb, že je to ta nejslušnější palestinská vláda, která kdy byla na západním břehu Jordánu – i Netanjahuova vláda to řekla,“ sdělil a dodal, že splněna je i druhá podmínka, kterou bylo uznání Izraele ze strany arabských zemí.

„Saúdskoarabský král začal formovat arabské země, aby vzkázaly Izraeli – když budete spolupracovat s Palestinci, okamžitě se dočkáte nejen uznání, ale i politické, ekonomické a bezpečnostní spolupráce,“ uvedl Clinton na konferenci jeho Globální iniciativy.

„To je ohromné, to je sakra hodně,“ řekl bývalý prezident a trochu potměšile dodal: „To se stalo. Každý Američan by to měl vědět.“

Arafat dohodu odmítl

Clinton ale zároveň připomněl, že ne vždy tak Palestinci jednali. Zmínil svůj plán, který v roce 2000 odmítl tehdejší palestinský předák Jásir Arafat, i když izraelský premiér Ehud Barak s ním souhlasí: „Z nějakých důvodů, jimiž si ani po letech nejsem jist, Arafat odmítl dohodu, kterou jsem dal dohromady a kterou Barak přijal. Tehdy tu byla izraelská vláda, která jim byla ochotna přenechat Východní Jeruzalém jako hlavní město nového palestinského státu.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám