Hlavní obsah

Civilisté prchají z Mosulu v dešti kulek, IS střílí i děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Počet civilních obětí v Mosulu v posledních dvou týdnech výrazně stoupl. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) upozornil, že bojovníci Islámského státu stále častěji střílejí na civilisty, kteří se pokoušejí utéct z města. To se snaží osvobodit irácká armáda. OSN rovněž prošetřuje zprávy o smrti 50 až 80 civilistů při náletu na mosulskou čtvrť Az-Zindžílí z 31. května.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Civilisté prchají z MosuluVideo: AP

 
Článek

„Věrohodné zprávy naznačují, že od 26. května bylo zabito nejméně 231 lidí pokoušejících se utéci ze západního Mosulu, 204 z nich bylo zabito minulý týden během tří dnů,“ uvedl vysoký komisař OSN Zaíd bin Ra´ad Husajn. Jednání IS odsoudil: „Střílet děti, které se pokoušejí utéci se svými rodinami do bezpečí - pro odsouzení tak opovrženíhodného činu neexistují dost silná slova.“

Vyzval také irácké úřady, že všichni zodpovědní lidé za to budou potrestáni, protože jde o porušení lidských práv.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Obyvatelé Mosulu mířící do čtvrti Zindžílí

Jak uvedl zpravodajský server BBC, 26. května stříleli bojovníci Islámského státu na civilisty prchající ze čtvrti Aš-Šafáa, o život připravili 27 lidí, včetně 14 žen a pěti dětí. Dalších 163 civilistů prý bylo zastřeleno nedaleko továrny na Pepsi-Colu ve stejné čtvrti minulý čtvrtek. Jejich těla ležela u silnice několik dní.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Irácký voják doprovází civilisty prchající z Mosulu.

V sobotu údajně členové Islámského státu postříleli nejméně 41 civilistů, kteří se snažili uprchnout ze čtvrti Aš-Šafáa k pozicím iráckých bezpečnostních sil. O množství mrtvých těl na silnici vedoucí ven z města informovala již o víkendu agentura Reuters s odvoláním na své reportéry.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Mrtvoly pozabíjených Iráčanů se spoutanýma rukama u silnice z Mosulu

Útěk v dešti kulek

O hrůzách vyprávěli i přeživší. „Kulky na náš pršely jako déšť,“ řekl agentuře AP z nemocničního lůžka v Irbílu Rijád Abdulláh, který byl zasažen do nohy, když se minulý čtvrtek vydal s dalšími dvěma stovkami osob na cestu z města. Ta se proměnila v peklo: „Dva dny děti krvácely, bez jídla, bez vody, na slunci. Většina jich pomřela. Křičeli jsme, ale nikdo pro nás nepřišel.“

Minulý týden utekl i Ahmad Nadžím. Podle něj se lidé rozhodli prchnout kvůli zostřujícím se bojům: „Když lidé viděli intenzivní palbu a škody, tak se rozhodli opustit své domovy.“

Foto: Erik De Castro, Reuters

Iráčtí vojáci pomáhají uprchlíkům z Mosulu

Z Mosulu podle OSN denně utíká na deset tisíc lidí, přesto jich ve městě zůstává stále více než sto tisíc, možná i více. V pondělí dětský fond OSN UNICEF varoval, že ve městě je 100 000 dětí. Bojovníků IS je v Mosulu ještě několik set.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Civilisté prchající v Mosulu na bezpečnější místo ve čtvrti Zindžílí

Oběti náletů

UNHCR se také snaží zjistit okolnosti náletu na čtvrt Az-Zindžílí podniknutého 31. května. Před necelými dvěma týdny začala operace s cílem dobýt poslední tři čtvrti Mosulu držené bojovníky IS.

Zatím není jasné, kdo útočil, irácké síly ve městě podporují irácká letadla i stroje Američany vedené koalice proti IS. V poslední době se podle televize Al-Džazíra objevilo několik zpráv, že si nálety vyžádaly mrtvé z řad civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám