Hlavní obsah

Cheney v roli zlého policajta kritizoval iráckou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Tvrdá slova si vyslechli iráčtí představitelé od amerického vicepremiéra Dicka Cheneyho, který přijel ve středu na neohlášenou návštěvu Iráku. Zatímco na veřejnosti volil mírná slova, i když tvrdě zkritizoval, že si irácký parlament míní vzít dvouměsíční volno, při jednání za zavřenými dveřmi hrál roli "zlého policajta".

Článek

Bývalý pracovník ministerstva obrany z dob vlády Ronalda Reagana Lawrence Korb uvedl, že se jednalo o typickou hru Bílého domu na hodného a zlého policajta. Před několika měsíci hrál prezident Bush roli hodného policajta, který chválil pokrok v Iráku na vlády premiéra Núrího Málikího, nyní Cheney řekl Málíkímu bez obalu, jaký je postoj Američanů.

Korb uvedl, že Cheneyho postup je pochopitelný, protože vláda je pod tlakem: "Ve vládě narůstá zoufalství, protože ví, že čas jí vyprchává."

Dvouměsíční volno terčem kritiky

Cheney tvrdě kritizoval, že si irácký parlament bere dva měsíce prázdnin v době, kdy je potřeba udělat klíčová rozhodnutí týkající se zejména spravedlivějšího rozdělení zisku z prodeje ropy. Podle něj se nedá "pochopit, proč si irácký parlament bere volno".

Cheney také naléhal na možnost zapojení bývalých členů strany Baas, vedené Saddámem Husajnem, do práce úřadů, což současné zákony zakazují.

"Jasně jsem dal najevo, že jsme přesvědčeni, že je velmi důležité včas vyřešit tato témata a že jakékoli nepatřičné zdržení se bude obtížně vysvětlovat," řekl novinářům po schůzce s Málikím.

Cheney se také zajímal o bezpečnostní situaci. Podle něj se v Bagdádu a jeho okolí zlepšila, i když se při jeho návštěvě amerického velvyslanectví otřásla okna budovy, poblíž které vybuchl granát.

Bush je pod tlakem demokratů, potřebuje výsledky

Vláda prezidenta Bushe potřebuje dosáhnout v Iráku viditelných výsledků, aby prosadila schválení dalších výdajů na válku. Demokraty ovládaný Kongres se snažil spojit schválení výdajů se stanovením termínu odchodu amerických sil z Iráku. Tento zákon Bush vetoval, neboť nemíní stanovit pevné datum odchodu. [celá zpráva]

Demokraté zřejmě už nebudu vázat schválení prostředků na datum odchodu, ale budou chtít vidět pokrok v Iráku, na nějž bude jejich uvolnění vázáno. [celá zpráva]

Schválit dodatečné výdaje však potřebuje nejen proto, že v červenci dojdou peníze na válku v Iráku, ale také proto, že Pentagon chce do Iráku vyslat dalších 35 000 vojáků, aby se podařilo potlačit povstalce. V Iráku přitom už bylo letos rozmístěn 30 000 mužů posil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám