Hlavní obsah

Český vrtulník zavadil v plné rychlosti o dunu při misi v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český armádní vrtulník v únoru při letu v plné rychlosti a s lidmi na palubě zavadil o dunu, posádce se nic nestalo i stroj je v pořádku. Armáda tvrdí, že to byla chyba pilota, který měl obavy z palby povstalců. O případu dnes informovaly Česká televize (ČT) a server idnes.cz.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Český vrtulník Mi-171Š startuje ze základny Shank v afghánském Lógaru.

Článek

Nebezpečná situace nastala při dopravním letu, kdy kromě posádky bylo na palubě dalších deset cestujících.  Vrtulník Mi-171Š se málem zřítil u Kábulu, a vše prý nasvědčuje tomu, že piloti nesmyslně riskovali a letěli nebezpečně nízko. Pasažéři stroje, který málem havaroval, si údajně u velení spojeneckých sil na riskantní let českých pilotů stěžovali. Do Afghánistánu odletěla zvláštní vyšetřovací komise.

Vojáci nakonec na vrtulníku nezjistili žádné poškození. Mluvčí vojenské policie (VP) Michaela Cvanová sdělila, že VP tuto událost vyšetřovala, ale vzhledem k tomu, že nešlo o protiprávní jednání, předala věc veliteli kontingentu. Velitel vzdušných sil Jiří Verner uvedl, že to byla chyba pilota.

Piloti nesmí během letu níž než do patnáctimetrové výšky nad zemí, armáda ale říká, že v tomto případě šlo o výjimečnou situaci. Zpravodajské služby totiž údajně varovaly, že povstalci mají samonaváděcí střely země-vzduch. "Určitě nemělo dojít k tomu kontaktu (se zemí), ale vzhledem k povaze těchto úkolů se to zcela vyloučit nedá," řekl  Verner.

Velení armády následně prošetřilo záznamy letů u všech posádek kontingentu, prý ale nepřišlo na žádná pochybení. Podle velitele vzdušných sil je případ poučením pro budoucnost a nemá cenu z něj vyvozovat nějaké personální nebo kázeňské důsledky.

Většina z několika stovek českých vojáků v Afghánistánu působí v Provinčním rekonstrukčním týmu v provincii Lógar, od ledna v zemi létají tři dopravní vrtulníky české armády. Vláda chce nyní vyslat do země dalších až 55 lidí a dva radary.

Reklama

Výběr článků

Načítám