Hlavní obsah

Češka v Bejrútu si myslela, že udeřilo zemětřesení

Bejrút/Praha

Česká humanitární pracovnice Tamar Stupalová byla ve středu v Bejrútu, když městem otřásl enormně silný výbuch. Napřed si myslela, že město postihlo zemětřesení, pak se bála, že propukla válka s Izraelem.

Foto: AP

Letecké záběry na zničený Bejrút

Článek

„Měla jsem velké štěstí, že jsem byla čtyři až pět kilometrů od místa výbuchu. Zrovna jsem měla on-line lekci arabštiny. Seděla jsem v pátém patře, budova se několik vteřin silně třásla,” popsala Češka okamžik exploze v bejrútském přístavu, která si podle úřadů vyžádala nejméně 100 mrtvých a čtyři tisíce zraněných. „Myslela jsem, že je to zemětřesení. Až poté mi učitelka řekla, že došlo k výbuchu.”

Vzhledem ke špatné politické i bezpečnostní situaci v Libanonu měla podezření na bombový útok. „Hned se začaly šířit fámy, že šlo o útok, který potvrdil Izrael. Měli jsme strach, že Hizballáh přijde s odvetou,” řekla s odkazem na vlivné, protiizraelsky zaměřené šíitské hnutí v Libanonu, jehož politické křídlo které má třináct poslanců ve 128členném parlamentu .

Exploze smetla celý Bejrútský přístav, zbyla z něj tři procenta

Blízký a Střední východ

S kolegy se snažila dostat domů, problém ale působily dopravní zácpy:  „Nakonec jsem musela jít městem pěšky. Všude na ulicích bylo sklo z vysypaných oken. Potkala jsem i několik raněných. Dům, ve kterém bydlím, stojí tři kilometry od místa výbuchu. Má vysklená všechna okna.”

Dodala, že lidé se snažili si vzájemně pomoci a dostat zraněné do nemocnic.  Zmínila i přetíženost zdravotního systému: „Nemocnice jsou trvale podfinancované, přetížené byly už předtím v důsledku pandemie covidu-19 a některé samy utrpěly poškození od výbuchu.”

Záběry z bejrútských bytů, když dorazila ničící tlaková vlna

Zahraniční

Viděla sanitky, které se do Bejrútu sjely z celé země, aby pak rozvážely raněné do nemocnic v dalších městech. „Spousta lidí šla hned darovat krev. I já, byla jsem 90. v pořadí!”

Poblíž místa výbuchu stará rezidenční čtvrť, která je vyhledávaná pro noční život. „Mám tam několik známých. Kolegové mi říkali, že mezi mrtvými jsou jejich příbuzní,” řekla s tím, že záchranáři stále prohledávají sutiny a nalézají další mrtvá těla.

„Lidé jsou po výbuchu nervózní. Báli se, že to byl politicky motivovaný útok. Někteří jsou stále v šoku,” popisuje nálady v libanonské metropoli.

Libanon v hospodářské krizi

Schopnost vlády katastrofu zvládnout je podle Stupalové omezená. „Země prožívala už před výbuchem trojí krizi: finančně-ekonomickou, vnitropolitickou a naposled zdravotní s covidem-19. Ještě včera (v úterý) jsme si mysleli, že to nemůže být horší,” líčila situaci, kdy se v zemi hroutí měna a pro vládu je problém cokoliv dovézt. Situaci komplikují neustálé výpadky dodávek elektrické energie, za kterou mnozí odběratelé neplatí.

Stupalová upozornila, že pomoc nepotřebují jen obyvatelé  Bejrútu, ale i uprchlíci ze Sýrie: „Kolem 80 procent v Libanonu sídlících uprchlíků žije v extrémní chudobě. Obnova se musí týkat nejen lidí přímo postižených explozí, ale i těch nejzranitelnějších, kteří přišli o možnost výdělku.”

Podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) je sedmimilionovém Libanon celosvětově nejvíce uprchlíků na jednoho obyvatele. Kolem 1,5 milionu jich do země přišlo ze sousední válkou rozvrácené Sýrie

Reklama

Výběr článků

Načítám