Hlavní obsah

Česká republika dodala první přímou humanitární pomoc do Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Do syrského hlavního města Damašku v neděli dorazily balíčky první pomoci z České republiky. Je to první taková přímá dodávka ze země Evropské unie do Sýrie od doby, kdy unijní osmadvacítka uvalila na režim syrského prezidenta Bašára Asada sankce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: CASA C-295 české armády dopravila do Damašku humanitární pomocVideo: Reuters

 
Článek

Zdravotnickou pomoc od Červeného kříže dopravil do Damašku letoun CASA C-295 české armády. „Mohu potvrdit, že letoun CASA převezl do Damašku humanitární pomoc z České republiky,” řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Dodávka byla uskutečněna ve spolupráci českého ministerstva zahraničí (MZV) a Červeného kříže. Podle MZV má hodnotu tři milióny korun. Češi do Sýrie poslali mobilní kuchyně, invalidní vozíky, berle, chodítka i speciální obvazy.

Zásilka „je určena lidem v oblastech, které byly dlouho odříznuty od jiných dodávek pomoci," uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Syrský Červený půlměsíc, který pomoc převzal, uvedl, že balíčky budou dodány do syrských měst, které nejvíc potřebují zdravotnickou pomoc. Podle MZV se jedná například o města Madája, Kefrája či Tartús a jejich okolí.

První přímá dodávka

Jedná se o vůbec první takto přímo vyslanou pomoc do Sýrie ze země Evropské unie od uvalení sankcí vůči syrskému režimu, upozornila Čínská státní televize. Ta také zveřejnila záběry českého letadla po přistání v Damašku. EU zavedla první sankce krátce po vypuknutí konfliktu na jaře 2011.

Česká diplomacie to potvrdila. Veškerá pomoc, kterou dosud Sýrie z Evropy a ČR získala, totiž probíhala „jen” formou financování.

Ministerstvo zahraničí upozornilo, že ČR poskytuje humanitární pomoc Syřanům od počátku konfliktu. Úřad uvedl, že z jeho humanitárního rozpočtu putovalo v letech 2012 až 2015 na pomoc syrským obyvatelům a syrským uprchlíkům v okolních zemích více než sto miliónů korun.

Letos v únoru pak vláda vyčlenila na pomoc Sýrii dalších 160 miliónů.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letoun CASA 295M české armády

Podle čínské televize slíbil dvě přímé dodávky zdravotnické pomoci tajemník ministerstva zahraničí Martin Tlapa svému syrskému protějšku Fajsalu Mikdádovi během jeho dubnové návštěvy Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám