Hlavní obsah

Černé skříňky: Írán sestřelil ukrajinský boeing hned dvakrát, první zásah pasažéři přežili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský boeing, který letos v lednu omylem sestřelila íránská armáda, byl v intervalu 25 vteřin zasažen dvěma raketami. Ukázala to analýza záznamů ze dvou černých skříněk z havarovaného stroje. Pasažéři letu z Teheránu do Kyjeva byli po prvním zásahu patrně ještě naživu, informovala s odvoláním na nedělní oznámení íránských činitelů agentura Reuters.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Íránští představitelé sdělili, že se ze zachráněných černých skříněk podařilo získat části konverzace pilotů ukrajinského letadla.

Článek

Jde o první oficiální zprávu o obsahu černých skříněk, které Írán v půlce července pod nátlakem Ukrajiny, Kanady a dalších zemí, jež měly na palubě své občany, poslal na analýzu do Francie.

„Hlasy pilotů z kokpitu 19 vteřin poté, co první raketa zasáhla letadlo, naznačují, že pasažéři ještě byli naživu... Pětadvacet vteřin (po prvním zásahu) letadlo zasáhla druhá raketa,” uvedl šéf íránské organizace pro civilní letectvo, jenž zároveň upozornil, že získaná data nesmějí být zpolitizována.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Záběr z 8. ledna tohoto roku zachycující trosky sestřeleného ukrajinského dopravního letadla.

Boeing 737-800 ukrajinských aerolinek byl sestřelen 8. ledna krátce po startu z teheránského letiště. Zemřelo všech 176 lidí na palubě. Írán o tři dny později přiznal, že letadlo sestřelil omylem, protože ho považoval za nepřátelskou střelu. Většinu pasažérů tvořili Íránci a Kanaďané, mnozí z nich měli dvojí občanství.

Reklama

Výběr článků

Načítám