Hlavní obsah

Čech zadržovaný v Emirátech za volání přes internet může domů

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český podnikatel Roman Michna zadržovaný od února ve Spojených arabských emirátech (SAE) za nepovolené volání přes internet se brzy vrátí domů. Umožnil mu to tamní soud.

Článek

Zamítl požadavek telekomunikační společnosti Etisalat, jež po Michnovi požadovala odškodné ve výši 3,7 miliónu korun. Podnikatel dostal za porušení zákona podmínku.

"Po měsících čekání je vše vyřízeno. Můj právník mi řekl, že jsem dostal podmínku tři měsíce na tři roky a budu muset zaplatit soudní výlohy, ale ne tu nesmyslnou pokutu, co si Etisalat vypočítal," sdělil Michna Právu. Doufá, že by pas, umožňující mu vycestování do ČR, mohl dostat zpět do 14 dnů.

Do Česka by se měl vrátit v listopadu. Nejdříve chce dokončit v SAE léčbu rakoviny lymfatických žláz, s níž bojuje od loňského podzimu. "11. listopadu mám poslední kontrolu, kde mi řeknou, zda jsem vyléčený, či budu muset dál pokračovat v chemoterapiích. Další léčbu bych pak raději absolvoval u nás," konstatoval.

Myslí si, že v řešení případu mu pomohlo i zveřejnění kauzy v Právu. "Po článku ve vašich novinách se to vše nějak rozhýbalo," dodal.

Michna podnikal v SAE v cestovním ruchu a exportu zboží téměř jedenáct let. Do střetu s tamními zákony se dostal na přelomu let 2006 a 2007. Další český podnikatel Michal Zámec Michnu požádal o zprostředkování volání přes internet. Michna tuto možnost konzultoval ústně na Etisalatu, kde nic zpočátku nenamítali, ale písemné potvrzení neměl. Letos v únoru Michnu zatkla dubajská policie. Etisalat má totiž na službu v zemi monopol a ušlý zisk vyčíslil v přepočtu na koruny na 3,7 miliónu.

Soudní jednání byla celkem sedmkrát odročena. Michna celou dobu nesměl odjet z Emirátů. Musel si tam i najít lékaře, který byl ochotný ho léčit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám