Hlavní obsah

Bush: Za válku v Libanonu může Hizballáh, Írán a Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush v pondělí obvinil šíitské militantní hnutí Hizballáh a Írán se Sýrií z odpovědnosti za válečný konflikt v Libanonu i z "utrpení" libanonského lidu. Hizballáh podle něj nicméně utrpěl ve válce porážku.

Článek

"Lze si pouze představit, o kolik nebezpečnější by mohl tento konflikt být, kdyby Írán vlastnil jaderné zbraně, o něž usiluje," dodal Bush. Měsíc trvající válku mezi Izraelem a Hizballáhem, která v pondělí skončila oboustranným příměřím, přitom označil za "součást širšího boje mezi svobodou a terorem".

Na jihu Libanonu, baště Hizballáhu, nyní podle něj bude vládnout "nová síla". Bush současně zdůraznil, že pokračování klidu zbraní závisí výhradně na dalším postoji Hizballáhu. Spojené státy podle něj nicméně doufají, že příměří vydrží. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN k Libanonu přijatá v pátek je podle něj "významným krokem vpřed, který pomůže ukončit násilí".

Hlavními sponzory Írán a Sýrie

Za hlavní "sponzory" radikálů z Hizballáhu označil americký prezident Írán a Sýrii. "Libanon nemůže být silnou demokracií, když tam je stát ve státě, což je Hizballáh," uvedl Bush. Toto hnutí podle něj zaútočilo na Izrael bez vědomí libanonské vlády. "Hizballáh začal krizi a Hizballáh utrpěl v této krizi porážku."

Na Blízkém východě přitom panují odlišné názory na to, kdo ve válce zvítězil. Izraelský premiér Ehud Olmert dnes řekl, že válka změnila strategickou rovnováhu v regionu a eliminovala "stát ve státě" vedený Hizballáhem. Šéf Hizballáhu šajch Hasan Nasralláh se dal naopak slyšet, že vítězem konfliktu je jeho hnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám