Hlavní obsah

Bush kritizoval popravu Husajna jako akt msty

WASHINGTON

Americký prezident George Bush v úterý poprvé kritizoval popravu Saddáma Husajna. Podle něj exekuce působila "jako zabíjení ze msty". Se samotnou popravou přitom Bílý dům už dříve vyjádřil souhlas.

Článek

Bush o popravě mluvil v rozhovoru pro televizi PBS. "Byl jsem zklamaný a cítil jsem, že udělali chybu - zejména při popravě Saddáma Husajna," řekl americký prezident. Bush kritizoval provedení popravy na základě načerno pořízených záběrů oběšení, kdy bylo vidět, že strážci Husajna uráželi a neumožnili mu ani dokončit vyznání víry. [celá zpráva]

Podle něj nese jasně vinu současný irácký premiér Núrí Málikí, který navíc navzdory žádostem USA odmítal popravu odložit. "V zásadě to řeklo lidem: podívejte, uspořádali jsme proces a dali Saddámovi práva, která on jiným odpíral. Ale potom, když došlo na jeho popravu, vypadalo to jako zabití ze msty," řekl Bush, který své výhrady sdělil i Málikímu. Podle něj vláda premiéra Núrího Málikího ještě potřebuje dozrát.

Popravy ztížily Bushovu situaci

Sporná však nebyla jen Husajnova poprava. Oficiální videozáznam popravy jeho bratra Barzána Tikrítího [celá zpráva], ukázal, že mu smyčka urvala hlavu. Provedení obou poprav pobouřilo nejen světovou veřejnost, ale hlavně irácké sunnity a prohloubilo tak sektářské napětí v zemi.

Podle prezidenta bude proto nyní těžší prosadit jeho novou strategii pro Irák, která počítá s vysláním dalších amerických vojáků do země. "Ztěžuje mi to snahu přesvědčit americký lid, že to je vláda, která chce sjednotit zemi a pohnout se v před," řekl Bush, kterému vadí, že Irák stále více upadá do chaosu sektářského násilí.

"Všivý rok v Iráku"

"Jsem frustrován z vývoje. Před rokem jsem měl dobrý pocit, jaká je situace, zdálo se mi, že jsme dosáhali cíle, jímž je, aby si země mohla vládnout a bránit se sama. Bezpochyby byl rok 2006 pro Irák všivý," řekl Bush. 

Podle prezidenta ale není jiná možnost. Pokud by se pokračovalo v současné politice v Iráku, vedlo by to prý k "pomalému kolapsu". A stažení by pak podle něj vedlo k "rychlému kolapsu".

Průzkumy veřejného mínění však ukazují, že drtivá většina Američanů je nespokojena s Bushovou politikou v Iráku. Proti vyslání dalších jednotek do Iráku, které prezident plánuje v rámci nedávno oznámené nové strategie, je 70 procent dotázaných.

A proti jsou i demokraté v Kongresu, kteří tam mají většinu. Snaží se zavést opatření, jež by Bushovi ztížila uskutečnit jeho plány, zejména mu zablokovat dodatečné čerpání peněz.

Reklama

Související články

Saddám Husajn bude oběšen do třiceti dnů

Irácký odvolací soud v úterý potvrdil trest smrti pro bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Husajn byl odsouzen 5. listopadu v kauze Dudžajl. Popraven musí...

OBRAZEM: Život a smrt Saddáma Husajna

V sobotu popravený Saddám Husajn stál v čele Iráku 24 let. Prezidentem se stal poté, co strana Baas, jejímž byl členem, zorganizovala v roce 1968 státní...

Výběr článků

Načítám