Hlavní obsah

Bush chce v Libanonu americké vojáky

– WASHINGTON

Spojené státy by měly vyslat své vojáky do Libanonu, aby tam ochraňovali americké občany a americké zájmy. Ve středu to podle agentury AFP v dopise Kongresu uvedl prezident George Bush.

Článek

Zatímco v Libanonu už působí malá skupina amerických vojáků, která se podílí na evakuaci obyvatel Spojených států, už nyní se zvažuje vyslání dalších sil, napsal Bush zákonodárcům.

"Je velmi pravděpodobné, že v Libanonu a na Kypru i na dalších místech budou muset být nasazeny další bojové jednotky, aby při odjezdu lidí z Libanonu zajistily bezpečnost," uvedl Bush. Zdůraznil, že cílem je výhradně a pouze ochrana amerických občanů a amerických zájmů.

Odhaduje se, že USA mají v současnosti v Libanonu kolem 25 000 občanů. Z nich se asi 8 000 přihlásilo úřadům se zájmem o to, aby byli ze země evakuováni. Ve středu jich mělo zemi opustit asi 2400. První loď s více než tisícem lidí už odplula z bejrútského přístavu.

Bílý dům také prohlásil, že izraelské vojenské operace proti hnutí Hizballáh v Libanonu mají i nadále podporu mezinárodního společenství. Svět, s výjimkou Íránu, Sýrie a Hizballáhu, má prý v této věci jasno, krizi vyvolalo podle Bílého domu právě toto libanonské šíitské hnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé utíkají z bombardovaného Libanonu

Izraelské nálety na Libanon pokračují v úterý už sedmý den, konec se však neblíží. Izraelský premiér Ehud Olmert v úterý oznámil, že ofenzíva proti Libanonu...

Výběr článků

Načítám