Hlavní obsah

Bush a Blair by mohli být souzeni za Irák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Americký prezident George Bush a britský premiér Tony Blair by se mohli zodpovídat ze svých činů v souvislosti s válkou Iráku před Mezinárodním trestním soudem (ICC). Dovede si je tam představit generální prokurátor tohoto orgánu, Argentinec Luis Moreno Ocampo. Řekl to v rozhovoru pro britský list The Sunday Telegraph.

Článek

Prokurátor se netajil s tím, že je sám připraven vést v tomto smyslu vyšetřování. Vyzval arabské země, především Irák, aby soud uznaly, což by jim umožnilo vznést obžalobu.

Na dotaz, zda považuje za možné, aby Bush a Blair jednou stanuli na lavici obžalovaných kvůli údajným zločinům v Iráku, prokurátor řekl, že taková možnost existuje. Každá země, která se stane členem ICC, si je vědoma toho, že tento tribunál může soudit každého, kdo se na jejím území dopustil zločinu, řekl Moreno.

Irácký velvyslanec při OSN Hámid Bajátí oznámil, že jeho země hodlá podepsat římský statut (smlouvu o zřízení) ICC. Británie je signatářem smlouvy, Spojené státy však nikoli a pravomoc tohoto soudu odmítají.

Moreno: ICC nenadržuje Západu

Moreno vyjádřil pro The Sunday Telegraph politování nad tím, že některé muslimské země soudí, že tribunál se řídí zájmy Západu. Bývalý malajský premiér Mahathir Mohamad dokonce oznámil, že muslimské země vytvoří vlastní tribunál.

Súdánská vláda, která je sama vyšetřována kvůli masakrům civilistů v Dárfúru, požádala ICC, aby vyšetřoval činnost britskoamerické koalice v Iráku, napsal list.

Moreno zdůraznil, že ICC může vyslyšet žádosti arabských zemí, pokud podepíší jeho statut. Tribunál pak může zahájit vyšetřování, jestliže jej o to požádá OSN, jako v případě Dárfúru, nebo některá z členských zemí. Rovněž může vyšetřovat ty údajné trestné činy, kterých se dopustila členská země, nebo ty, které byly na území členského státu spáchány.

Pravomoc ICC chtěl prý uznat i Saddám Husajn

The Sunday Telegraph napsal, že svržený irácký prezident Saddám Husajn měl údajně několik dní před invazí spojenců do Iráku v roce 2003 v úmyslu římský statut soudu rovněž podepsat. Kdyby tak učinil, pak by činy Spojených států v této zemi spadaly pod jurisdikci ICC.

Moreno v interview zdůraznil, že stále ještě je možné zahájit vyšetřování údajných zločinů západních zemích na iráckém území, jestliže se Irák připojí ke statutu soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám