Hlavní obsah

Britští vojáci v Afghánistánu omylem zabili dánské kolegy

Novinky, BBC, rei
LONDÝN/KODAŇ

Britští vojáci zabili v Afghánistánu omylem dva dánské vojáky, oznámila britská média s odkazem na dánské vládní vyšetřovatele. Vojíni zemřeli při společné akci spojeneckých sil ISAF proti povstalcům z Tálibánu na konci září.

Foto: Rafiq Maqbool/Pool , Reuters

Britský voják v Afghánistánu

Článek

Smrt Mikkela Sorensena a Thorbjorna Reeseho v údolí Geršk v jižní provincii Hílmand byla podle Dánů zapříčiněna "tragickou chybou Britů, kteří pálili do dánských pozic“.

Dánská televize TV2 už minulý měsíc informovala o tom, že britské oddíly pálily proti Tálibům a některé střely zasáhly necelé dva kilometry vzdálené dánské pozice na protější straně řeky Hílmand.

Londýn se k inicidentu zatím nevyjádřil s odkazem na nedokončené vyšetřování. Britský velitel ve zmiňované provincii se ale za chybu omluvil a vyjádřil lítost rodinám pozůstalých.

"Samozřejmě se musí vyšetřit, co přesně se 26. září stalo, do té doby to nemohu více komentovat,“ řekl brigádní velitel Andrew Mackay a dodal jen, že z vlastní zkušenosti však ví, "že to nezmění odhodlání koalice pokračovat v postupu proti Tálibánu“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám