Hlavní obsah

Britský doktor odebíral vězňům orgány a dával je teroristům Islámského státu

Bývalý lékař z britského města Sheffield podnikal na vězních Islámského státu (IS) lékařské pokusy, odebíral jim orgány a dával je zraněným bojovníkům, uvedl server Daily Mail. Dosud se prý stále skrývá v jeskyních poblíž padlé poslední bašty IS.

Issam Abuanza na obrázku na svém facebookovém profilu pózuje v lékařském úboru se zbraní zavěšenou v pouzdře.

Článek

Čtyřicetiletý britský doktor Issam Abuanza opustil rodinu a dvě děti v roce 2014. Odjel do Sýrie, kde se přidal k Islámskému státu.

Syrské hranice překročil 26. července, tedy krátce poté, co byl vyhlášen chalífát. V dotazníku pro Islámský stát, který v té době lákal muslimy z celého světa, aby se k němu připojili a pomohli jeho rychlému rozvoji, uvedl, že je endokrinolog.

Ve spolupráci s bývalým lékárníkem z Birminghamu odebíral orgány zajatcům, uvedl server s odkazem na syrské svědky. Orgány buď operoval zraněným bojovníkům IS, nebo je používali k zastrašování zajatců, případně na prodej.

Teroristická organizace IS měla lékaře jmenovat svým „ministrem zdravotnictví“, dodal list s odkazem na zdroje z britské vlády. K ruce měl desetičlenný lékařský tým, který údajně na vězních prováděl i testy chemických látek a používal dalších praktik podobných těm z dob nacistů.

Abuanza vystudoval medicínu v Bagdádu v roce 2002. Od května 2007 do července 2009 pracoval v nemocnici ve Rhylu ve Walesu, v témže roce získal licenci pro provozování praxe ve Spojeném království, kde vystřídal několik míst. V letech 2012 a 2013 pracoval v nemocnici ve Scarborough. Tehdy zveřejnil fotografii zobrazující, jak se v tamním zdravotnickém zařízení modlí.

Nyní se pravděpodobně ukrývá v jeskyních poblíž syrské vesnice Baghúz, která byla donedávna poslední baštou IS, padla začátkem tohoto roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám