Hlavní obsah

Bojovníci Islámského státu používají jedovatý chlór

Bagdád

Tři sta iráckých vojáků zemřelo u Fallúdže v boji s Islámským státem, jehož sunnitští bojovníci použili jedovatý chlór. V iráckém parlamentu to v pondělí řekl poslanec Alí Bridí. Nařčení, že radikálové používají chlór, se objevilo už minulý týden.

Foto: Reuters

Sunnitští radikálové v Iráku s ukořistěným humvee

Článek

„Islámský stát zabil chlórem 300 ze 400 vojáků, které obklíčili ve městě Saklavíja,“ prohlásil šíitský poslanec na tiskové konferenci, který se obořil na vládu a armádu, že na pomoc nezvládla poslat posily.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Saklavíja se nachází severozápadně od Fallúdže.

Není jasné, kdy mělo k útoku dojít.

Není to ale poprvé, kdy se objevilo nařčení, že sunnitští radikálové používají jedovatý chlór. Už minulý týden informoval dopisovatel deníku The Wall Street Journal o podobném útoku zhruba 140 kilometrů na sever od Bagdádu.

O tom, že radikálové mají k dispozici chemické látky, se spekulovalo i v předchozích měsících. V červenci se severozápadně od Bagdádu zmocnili chemičky, v níž se nacházely vyřazené, přesto však použitelné střely s chemickými náplněmi, a v polovině července pak kurdští pešmergové ohlásili, že byli svědky použití chemických zbraní.

Chlór sice nefiguruje na seznamu zakázaných chemických látek jako nervové plyny, ale ani on se podle mezinárodních konvencí nesmí používat jako zbraň.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Islámský stát kontroluje nejen část Iráku, ale také Sýrie.

Reklama

Výběr článků

Načítám