Hlavní obsah

Bojovníci IS po ztrátě posledního města v Sýrii míří do Libye a Egypta

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek, Londýn, Šarm aš-Šajch

Islámský stát (IS) ztratil poslední město, které ovládal. Syrská armáda v noci na čtvrtek oznámila, že osvobodila Búkamál u iráckých hranic, i když exilová organizace SOHR tvrdí, že se v obklíčeném městě ještě bojuje. Podle egyptského prezidenta Abdala Fataha Sísího míří bojovníci i funkcionáři IS do Libye a do Egypta.

Foto: ČTK/AP

Ruský bombardér Tu-22M3 shazuje bomby na bojovníky IS u Búkamálu.

Článek

„Poslední pevnost Daíš, Búkamál, je osvobozena od organizace Daíš,“ uvedl velitel syrských sil, přičemž pro IS použil arabský akronym. Syrská státní televize pak oznámila: „Búkamál je osvobozen.“ Podle SOHR ještě není město zcela ovládnuto a dále se v něm bojuje, napsala agentura Reuters.

Je však jen otázkou hodin, kdy bude město pod kontrolou celé. Ze západu Búkamál obklíčila syrská armáda s milicemi šíitského libanonského Hizballáhu, z východu pak irácká armáda a irácké šíitské milice PMF. [celá zpráva]

I když IS ještě drží údolí středního Eufratu s iráckým městysem Rawa a vesnice mezi iráckým Káimem a Búkamálem, je jasné, že se IS musí vrátit k původnímu partyzánskému způsobu boje a zřejmě využívat případných sporů mezi vítězi.

V Iráku už armáda a milice PMF zasáhly proti Kurdům, kteří se netajili touhou osamostatnit se. V Sýrii se dají čekat boje mezi vládními silami a odpůrci prezidenta Bašára Asada, ať už ze strany bývalé Fronty an-Nusra a Turky podporované Svobodné syrské armády, tak i s umírněnými Kurdy vedenými Syrskými demokratickými silami (SDF) podporovanými Američany. Poradkyně syrského prezidenta Asada Busain Šaabanová už v úterý popsala americkou pomoc SDF jako působení ilegálních vetřelců, uvedla televize Al-Arabíja. Zmínila i příklad iráckého postupu vůči Kurdům jako vzor.

IS opět v Libyi?

Část příslušníků IS, zejména těch zahraničních, zřejmě oblast opustí. V Turecku nepřestávají v zátazích na lidi podezřelé z příslušnosti k IS, ve čtvrtek jich tam zadrželi přes 130. [celá zpráva]

Další míří do Libye a dál do Egypta, varoval ve čtvrtek egyptský prezident Abdal Fatah Sísí, zmínila agentura AP.

V Libyi sice Islámský stát také nedrží žádné město, loni byl vytlačen z jediného, které ovládal, ze Syrty, jak ale řekl Sísí, mají tam rozlehlé oblasti pod kontrolou islámští radikálové. Mohli by se odtamtud snažit proniknout do pouštních oblasti na jihozápadě Egypta, kde už působí místní radikálové, a možná i směrem na Sinaj.

Sísí na bezpečnostní konferenci v Šarm aš-Šajchu tímto zdůvodňoval, proč má zájem dál modernizovat armádu. „Musíme být vojensky schopni vyrovnávat poměr sil v tomto nevyváženém regionu. Riziku (terorismu) čelíme nejen my, ale také Evropa,” řekl.

Foto: Amr Dalsh, Reuters

Egyptský prezident Abdal Fatah Sísí

V obou oblastech působí radikálové, jejich počet není znám, ale odhaduje se na několik tisíc. V říjnu bylo zabito několik desítek, možná až padesát egyptských vojáků v Západní poušti při hranicích s Libyí. Čtrnáct radikálů se podařilo zabít a byli mezi nimi i cizinci. [celá zpráva]

Sísí uvedl, že jen minulý týden bylo v oblasti zničeno dvacet vozidel se zbraněmi, municí a bojovníky. [celá zpráva] Útoky na egyptské síly na Sinaji jsou pravidelné, dochází k nim každý měsíc.

Sísí, který čelí kritice, že je příliš autoritativní, utratil od roku 2014 deset miliard dolarů za francouzské letouny Rafale, ruské MiG-29, dvě výsadkové francouzské lodě, ruské bitevní vrtulníky i ponorky z Německa. Mnohé z těchto zbraní ale nejsou vhodné pro boj s teroristickými guerillami, a tak není jisté, zda Sísího slova nejsou jen formou obhajoby budování armády. V každém případě hrozba přesunu IS na sever Afriky není vyloučena a případné posílení radikálů v oblasti Nigeru a Mali by mohlo přestavovat velké bezpečnostní riziko.

Reklama

Výběr článků

Načítám