Hlavní obsah

Boje v Sýrii uvrhly 80 procent obyvatel do chudoby

– New York

Válka v Sýrii od roku 2010 uvrhla 80 procent obyvatel do chudoby, snížila očekávanou délku života o 20 let a způsobila hospodářské škody za 200 miliard dolarů. Uvádí to zpráva Syrského střediska pro politický výzkum, která byla ve středu zveřejněna v newyorském sídle OSN.

Foto: Reuters

Bombardováním poškozená čtvrť Halabu.

Článek

Základy hospodářského života v Sýrii procházejí obdobím "systematické destrukce" a národní bohatství, instituce a infrastruktura byly "vymazány," uvádí zpráva. Během konfliktu ztratily práci tři miliony Syřanů a 12 miliónů lidí tak ztratilo zdroj obživy. Nezaměstnanost dosahuje výše 57,7 procenta.

Za čtyři roky konfliktu se počet obyvatel Sýrie snížil z 20,9 miliónů v roce 2010 na 17,6 milionu na konci loňského roku. Sýrie má dnes po Palestině druhý největší počet uprchlíků, do ciziny bylo nuceno odejít 3,3 miliónu lidí. Téměř sedm milionů dalších ztratilo přístřeší.

Ztráty na lidských životech dosahují počtu 210 000, uvádí syrská zpráva. Zraněno bylo v konfliktu 840 000 osob. Celkem se do konce roku 2014 oběťmi bojů stalo šest procent Syřanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám