Hlavní obsah

Boje v Jemenu sílí, obětí je přes 1200

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Aden

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun je hluboce znepokojen pokračujícími boji mezi šíitskými povstalci a vládními silami v Jemenu. OSN ve čtvrtek oznámila, že v zemi bylo od zahájení náletů arabské koalice zabito přes 1200 lidí. Situaci komplikují sílící boje v Adenu i střet na hranicích mezi Jemen a Saúdskou Arábií.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

Žena odnáší syna z domu v Saná zničeného bombardováním

Článek

Pan Ki-mun odsoudil útoky, při nichž nejsou ušetřeni ani civilisté nebo budovy OSN. Zdůraznil, že tyto akce jsou porušením mezinárodně uznaných lidských práv. Boje navíc humanitárním pracovníkům komplikují dodávky potravin, pohonných hmot a léků, které jsou klíčové pro odvrácení humanitární krize, protože před boji uteklo na 300 000 lidí.

„Systémy zdravotnictví, zásobování vodou a kanalizace v zemi jsou krátce před kolapsem,” varoval Pan Ki-mun a vyzval znepřátelené strany k okamžitému klidu zbraní.

Zabito bylo nejméně 68 lidí

V posledních dvou dnech se boje nebývale vyostřily v Adenu, druhém největším jemenském městě a zároveň nejdůležitějším přístavu, kde bylo zabito nejméně 68 lidí. Mrtvá těla ve čtvrtek ležela v ulicích a kvůli střelbě nebylo možné je odklidit.

Šíitští povstalci a jejich spojenci začali z tanků a minometů bombardovat čtvrť Chúrmaksar poblíž letiště a z letadel pozice šíitů bombardují letadla arabské koalice.

„Je tady katastrofální situace. Nejen v ulicích, kde se bojuje, ale i v domech, kde jsou uvězněny celé rodiny. Ženy a děti uhořely, civilisty zabíjí palba v ulicích,” sdělil agentuře Reuters jeden z obyvatel města. V noci na pátek v Adenu zahynulo šest šíitů a dva místní milicionáři.

 Střet na hranicích

Tři saúdskoarabští pohraničníci zahynuli v sobotu na hranicích s Jemen u Nadžránu při střetu se šíitskými Húsíi. Těch podle saúdských zdrojů padlo několik desítek, uvedla BBC. Toto tvrzení ale nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Je o největší střet od zahájení náletů.

Už ve čtvrtek zabil saúdského pohraničníka minometný granát vypálený z Jemenu.

Během posledního měsíce v pohraničních potyčkách padlo sedmnáct saúdských vojáků a pohraničníků.

Šíité obývající tradičně sever země, loni v září obsadili hlavní město Saná a pokračovali dále na jih. V březnu se přiblížili druhému největšímu městu Adenu. Saúdská Arábie se spojenci 26. března zahájila nálety roti šíitům a jejich spojencům z řad svrženého prezidenta Alího Sáliha. Šíitům, jimž vojensky pomáhá Írán, se přesto daří udržet si pozice i hlavní bojiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám