Hlavní obsah

Bin Ládinův syn vyhrožuje Spojeným státům džihádem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syn Usámy bin Ládina, bývalého lídra teroristické sítě al-Káida, Hamza vyhrožuje na audionahrávce Spojeným státům, že se jim pomstí za smrt svého otce. V neděli o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na organizaci SITE, která monitoruje online aktivity teroristických organizací.

Foto: Profimedia.cz

Hamza bin Ládin

Článek

Hamza bin Ládin v jedenadvacetiminutové řeči nazvané „We Are All Osama“ (Všichni jsme Usáma) slíbil, že al-Káida povede džihád (svatou válku) proti Spojeným státům a jejich spojencům.

„V reakci na váš útlak lidí v Palestině, Afghánistánu, Sýrii, Iráku, Jemenu, Somálsku a v dalších muslimských zemích, kteří váš útlak nepřežili, budeme pokračovat v útocích na vás ve vaší zemi i v zahraničí,“ uvedl Hamza. „Co se týče pomsty muslimského národa za šajcha Usámu - nechť je k němu Alláh milostiv - nejde o pomstu za Usámu jako osobu, ale jde o pomstu za ty, kteří bránili islám,“ pokračoval nejmladší syn někdejšího nejhledanějšího muže světa.

Usámu bin Ládina zabilo americké komando v jeho úkrytu pákistánském Abbottabádu v roce 2011. Spolu s Usámou při útoku zemřel také Hamzův bratr Chálid. „Jestli si myslíte, že váš trestuhodný zločin, který jste spáchali v Abbottabádu, vám projde bez potrestání, tak se mýlíte,“ podotkl Hamza.

Nová tvář al-Káidy

Z dokumentů nalezených v bin Ládinově domě vyplynulo, že se jeho pomocníci snažili Usámu spojit s jeho synem, který byl držen v domácím vězení v Íránu.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Pravděpodobně pětadvacetiletého (přesné datum jeho narození není známo) Hamzu bin Ládina představil loni nový šéf al-Káidy Ajmán Zavahrí v audionahrávce. Hamza představuje mladší hlas skupiny, jejíž stárnoucí vůdci už nedokáží tolik inspirovat nové bojovníky ve světě, jako se to daří Islámskému státu.

„Hamza je novou tváří al-Káidy, takovou, která je přímo spojena se zakladatelem skupiny. Je to jasně se vyjadřující a nebezpečný nepřítel,“ tvrdí Bruce Riedel z think-tanku Brookings Institution.

Kde se v současnosti Hamza bin Ládin nachází, není známo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám