Hlavní obsah

Bílé přilby v Aleppu vytáhly z trosek živou dívku. V sutinách ležela hodiny

– Aleppo

Syrská civilní obrana ukázala záběry, na nichž záchranáři v syrském Aleppu vytahují z trosek zřícené budovy malou, asi pětiletou dívku. Video bylo pořízeno 27. září ve čtvrti aš-Ša'ár na východě města. Podle exilové organizace SOHR, která situaci sleduje z Londýna, tam ten den při bombardování zahynulo 23 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři v Aleppu vytáhli z trosek živou holčičkuVideo: AP

 
Článek

Dívka bezmocně ležela zasypána troskami několik hodin. Když ji takzvané bílé přilby z trosek vyprostily, na videu je vidět, jak trvá poměrně dlouho, než začala plakat, zřejmě utrpěla těžký šok. Záchranáři ji pak spěšně odnášejí do sanitky.

Ve východní části Aleppa, kterou mají pod kontrolou rebelové, žije na 250 tisíc lidí a podle agentury AP čelí nové vlně náletů, útoků dělostřelectva i pozemní ofenzívě.

„Letadla syrské koalice kropí bombami východní Aleppo, které se stalo obří pastí, v níž jsou obyvatelé uvězněni a umírají. Syrská vláda musí zastavit bezohledné bombardování. A Rusko - jako její nepostradatelný politický a vojenský spojenec - by mělo vynaložit úsilí, aby bombardování ustalo,“ tvrdí vedoucí operací Lékařů bez hranic Xisco Villalonga. Organizace už vyzvala syrskou vládu a její spojence, aby bombardování zastavili.

Pacienti musejí čekat, až jiní zemřou

Svědectví spolupracovníků Lékařů bez hranic přímo z místa jsou hrozivá. „Všechny jednotky intenzivní péče jsou přeplněné. Pacienti musejí čekat, až jiní zemřou, aby mohli být přesunuti na lůžko JIP. Máme pouhé tři operační sály a jen včera (ve čtvrtek - pozn. redakce) jsme museli provést více než dvacet velkých břišních operací. Nemocniční personál pracuje až dvacet hodin denně – nemohou jen tak odejít domů a nechat lidi umírat, řekl lékař Abu Waseem, manažer úrazové nemocnice ve východním Aleppu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lékařům v Aleppu už došly konzervy s krví,

Obrovský počet raněných rychle vyčerpává zásoby ve všech nemocnicích. Lékařům bez hranic se podařilo dostat do města zdravotnické zásoby během krátkého srpnového prolomení obléhání, od té doby to však bylo nemožné zopakovat.

„V posledních měsících jsme udělali vše, co bylo v našich silách, abychom nadále podporovali nemocnice v Aleppu. Nyní, když je město v obležení, roste počet útoků na humanitární konvoje a zesílilo bombardování, jsme bezmocní,“ dodal Villalonga.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrská armáda útočí na Aleppo ze čtyř stran

Syrská armáda útočí na Aleppo ze čtyř směrů, uvedla agentura Reuters s odvoláním na opozici. V úterý probíhají tvrdé boje zejména v jihozápadní části Aleppa,...

Výběr článků

Načítám