Hlavní obsah

Bezpečnostní plán USA v Bagdádu selhává, přiznala armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americký plán zabezpečení Bagdádu selhává. Američtí vojáci se musejí po čtyřech měsících vracet o čtvrtí, které už vyčistili, uvádí interní zpráva americké armády. Opět se v nich rozpoutaly sektářské střety mezi šíity a sunnity. Zpráva se zaměřuje především na pochybení irácké strany.

Článek

"Je to velmi úporná bitva proti nepříteli, který se nechce vzdát. Musíme se vracet do jednou již zklidněných čtvrtí, což je velmi obtížné," přiznal mluvčí americké armády Scott Bleichwehl. Podle zprávy jsou vojáci schopni zajistit kontrolu v pouhých 146 ze 457 bagdádských čtvrtí.

Další mluvčí, podplukovník Christopher Garver sdělil, že situace se stále zhoršuje. "Jde to stále obtížněji, místo aby to šlo snáze," uvedl k pokračování operaci. "Víme, že v létě nastanou tuhé boje," dodal Garver. 

Podle zprávy se boje mezi šíity a sunnity rozhořely především na západě Bagdádu. 

V květnu v Iráku padlo 127 amerických vojáků, což je třetí nejvyšší číslo od zahájení invaze v březnu 2003.

Irácká policie je nespolehlivá

Problémem je i spolehlivost iráckých sil. Jakmile američtí vojáci milicionáře z určité čtvrti vytlačí, předávají tuto část města iráckým kolegům, kteří mají v ulicích hlídkovat a udržet v nich klid. Bleichwehl řekl, že irácká armáda má pro zajištění těchto úkolů dostatek lidí, ale s policí jsou problémy, zejména, co se týká spolehlivosti.

Američtí a iráčtí vojáci zahájili rozsáhlou operaci pro zajištění Bagdádu 14. února. Účastní se jí 90 000 vojáků, USA kvůli ní od začátku roku vyslaly do Iráku 30 000 mužů jako posily, přičemž 20 000 jich bylo nasazeno právě v Bagdádu.

David Petraeus, který americkým jednotkám v Iráku velí, má v září podat Kongresu zprávu o aktuální situaci. Podle ní se bude ve Washingtonu rozhodovat o dalším postupu v Iráku.

Útok atentátnice

Ve východní části Bagdádu v úterý iráčtí policisté zastřelili ženu, která nereagovala na výzvu, aby se zastavila, a v dlouhé abáji pokračovala směrem k náborovému policejnímu středisku. Žena zřejmě chtěla spáchat sebevražedný atentát, protože jakmile ji zasáhla první kulka, explodovaly výbušniny, které prý měla upevněny na těle pod šaty. Lehká zranění přitom utrpěli tři zájemci o práci u policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám