Hlavní obsah

Barikády a ohně v ulicích, Istanbul zažil noc plnou násilí

Istanbul
Aktualizováno

Istanbul podle svědků zažil jednu z nejhorších nocí od chvíle, kdy před sedmnácti dny začaly protesty proti přestavbě parku v centru města. Uvedla to BBC. Demonstranti se znovu střetli s policií, která v sobotu slzným plynem a vodními děly rozehnala protest v parku Gezi. Desítky až stovky lidí utrpěly zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v TureckuVideo: Reuters

 
Článek

Desetitisíce lidí pak podle agentury AFP vyrazily v noci na neděli do ulic. Demonstranti v nich stavěli barikády a zapalovali ohně, napsala agentura Reuters.

Střety trvaly celou noc. Policie použila slzný plyn, vodní děla i gumové projektily. Podle demonstrantů policisté v noci zranili "stovky" lidí, úřady tvrdí, že bylo "jen" 29 zraněných.

Foto: Cevahir Bugu, Reuters

Demonstranti v Istanbulu v noci na neděli zapalovali ohně a stavěli barikády.

Před nočními střety policejní kordony a obrněné vozy v sobotu uzavřely Taksimské náměstí v centru Istanbulu. Policisté také vtrhli do nedalekého parku Gezi, kolébky současných protestů proti tureckému premiérovi.

Foto: Serkan Senturk, Reuters

Policisté v plynových maskách v centru Istanbulu

Stany, ve kterých se demonstranti chystali strávit další noc, byly zničeny, transparenty roztrhány a desítky lidí policie legitimovala, uvedli reportéři agentury AFP. V okolních ulicích pak policie demonstranty pronásledovala dlouho do noci, a to i v hale luxusního hotelu, který také zasáhla vodní děla.

"Tloukli nás, dokonce i ženy," řekl AFP jeden z demonstrantů.

V Istanbulu se má v neděli konat mítink vládní strany na podporu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Předseda vlády demonstranty v týdnu i během soboty varoval, že pokud Taksimské náměstí nevyklidí, policie proti nim zakročí.

Foto: Serkan Senturk, Reuters

Turecký policista střílí mezi demonstranty slzný plyn.

Nepokoje v Istanbulu i na jiných místech v zemi vyvolal developerský projekt, který by zabral jedno z mála zelených míst v centru Istanbulu. Demonstranti nyní tvrdí, že jim už nejde pouze o park, ale i o odchod Erdogana, který je podle nich autoritativní, chce islamizovat zemi a zdiskreditoval se tvrdými zásahy proti poklidným protestům.

Zdravotníci podle BBC odhadují, že od 31. května, kdy protesty začaly, bylo zraněno přes 5000 lidí. Nejméně čtyři zemřeli.

Konfederace odborových svazů zaměstnanců veřejného sektoru KESK oznámila, že kvůli zásahu policistů svolá na pondělí generální stávku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám