Hlavní obsah

Babiš v Jad vašem uctil památku obětí holokaustu

Právo, Jaroslav Zbožínek, Jeruzalém
Jeruzalém

Premiér Andrej Babiš navštívil ve středu jeruzalémský areál Jad vašem, kde položením věnce uctil památku obětí holokaustu. Učinil tak během závěrečného dne své návštěvy Izraele.

Foto: Eliška Naegele, ČTK

Premiér Andrej Babiš (uprostřed) a jeho manželka Monika (vlevo) navštívili v Jeruzalémě památník obětí holokaustu Jad vašem.

Článek

Památník Jad vašem byl založený v roce 1953, dokumentuje historii židovského národa v období holokaustu a uchovává památku na šest milionů Židů, kteří se stali oběťmi nacistického vyhlazování. Návštěva silně zapůsobila na premiérovu manželku Moniku, která se neubránila slzám. „Zhluboka se nadechněte,” poradila ji průvodkyně, jak má zvládnout pohnutí.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou v památníku jad vašem

Babiš si v Jeruzalémě také prohlédl rozhlednu Ester, jejímž autorem je český architekt Martin Rajniš. Dřevěná věž ve tvaru kvetoucího kaktusu stojí ve městě od roku 2017. Má symbolizovat blízký vztah Česka a Izraele.

Foto: Eliška Naegele, ČTK

Premiér Babiš navštívil v Jeruzalémě věž Ester českého architekta Martina Rajniše.

Rozhledna byla na svém nynějším místě instalována dočasně, letos bude přemístěna do jeruzalémského parku Gazel. Podle českého velvyslance Martina Stropnického bude přesun financovat izraelská strana. Do dvou měsíců se věž začne rozebírat a ještě letos by měla být zpřístupněna na novém místě.

Na závěr pobytu v Izraeli navštívil Babiš v Tel Avivu Centrum pro mír a inovace, které nese jméno po legendě izraelské politiky a nositeli Nobelovy ceny za mír, bývalém prezidentovi Šimonu Peresovi. Ten ho založil v roce 1996 jako neziskovou nevládní organizaci, která se zasazuje o trvalý mír, technologický pokrok a inovace na Blízkém východě.

Babiš ve středu opět potvrdil, že přesun českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma není na pořadu dne, a to i vzhledem k zamrzlému mírovému procesu mezi Izraelci a Palestinci.

„Je to globální téma, které souvisí s řešením palestinské otázky,“ řekl premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám