Hlavní obsah

Atentáty v syrském Idlíbu mají dvacet obětí, v Damašku ostřelovali banku raketami

Damašek
Aktualizováno

V Idlíbu na severu Sýrie vybuchlo v pondělí několik náloží. Podle opozičních zdrojů zahynulo nejméně 20 lidí. Terčem atentátů měli být příslušníci bezpečnostních sil. Několik raněných je hlášeno rovněž z Damašku, kde dopadly v noci na dnešek rakety na budovu centrální banky.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Syrský voják kontroluje vůz v Damašku

Článek

Ozbrojenci odpálili rakety na budovu syrské centrální banky v hlavním městě Damašku. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámila syrská státní televize. Útok na centrální banku prý provedla ozbrojená teroristická skupina, způsobil ale jen malé škody.

Radikálové také napadli policejní hlídku v syrské metropoli a zranili čtyři policisty. Útočníky pronásledují členové bezpečnostních sil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V Sýrii začalo před více než dvěma týdny oficiálně platit příměří mezi vládními jednotkami prezidenta Bašára Asada a povstaleckými jednotkami, klid zbraní ale v zemi zmítané víc než rok protivládním povstáním nenastal. Ze země prakticky každý den přichází zprávy o pokračujících násilnostech. V neděli bylo podle aktivistů citovaných agenturou AP zabito 25 lidí. V pátek zahynulo nejméně devět lidí při sebevražedném pumovém útoku v Damašku, ke kterému se přihlásila islamistická skupina An-Nusra.

Příměří je součástí mírového plánu, jejž pro Sýrii vypracoval zmocněnec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan. Plán počítá se stažením armády z obydlených míst a s propuštěním vězněných demonstrantů.

Na dodržování příměří má dohlížet celkem 300 pozorovatelů OSN. V Sýrii jich zatím působí 30. Šéf pozorovatelské mise OSN norský generál Robert Mood v neděli připustil, že všechny problémy v zemi pozorovatelé vyřešit nemohou, vyjádřil ale přesvědčení, že mise může vést ke změnám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám