Hlavní obsah

Atentátník zabil v Afghánistánu třináct lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Třináct osob zahynulo v úterý v afghánském hlavním městě Kábulu při útoku sebevražedného atentátníka. Ten se odpálil přímo v autobusu, který přepravoval policisty. Osm z nich zahynulo. Mezi oběťmi však jsou také čtyři děti.

Článek

Atentátník nastoupil do autobusu na zastávce, uvedl zástupce kábulského policejního šéfa Zalmaj Chán. Strážci zákona si ale podezřelého individua všimli a jeden z policistů vytáhl zbraň a muže postřelil. Zraněný atentátník však ještě stihl odpálit nálož, kterou měl s sebou. Výbuch utrhl autobusu střechu i obě bočnice. Exploze poničila i obchody v okolí.

Mluvčí ministerstva vnitra uvedl, že dalších patnáct lidí bylo zraněno. Dvacetiletý mechanik Ahmad Saki, který byl svědkem útoku, uvedl, že  pomáhal naložit do aut sedm zraněných, z nichž někteří neměli nohy.

Podle Amina Gula, který pracoval poblíž, na zastávce nejprve nastoupil starý muž, pak žena se dvěma dětmi a nakonec muž v čádoru. "Pak zazněl výbuch," uvedl Gul a dodal: "Žena nesla na ruce dítě. Oba byli zabiti. Výbuch jí utrhl půlku obličeje."

Jde o druhý podobný atentát během krátké doby. V sobotu zahynulo při podobném útoku v Kábulu 28 afghánských vojáků a dva civilisté. K sobotnímu útoku se přihlásilo fundamentalistické hnutí Tálibán. Zatím nejtragičtější bilanci má atentát z června při němž zahynulo na třicet příslušníků ozbrojených sil.

V bojích s Tálibánem bylo letos zabito přes tři tisíce lidí. Afghánský prezident Hámid Karzáí, který o víkendu nabídl Tálibánu jednání a případný podíl na vládě, uvedl, že by si přál vědět, proč se vůdci vzbouřenců snaží zničit zemi.

Reklama

Související články

Bomba v autobuse zabila v Kábulu 30 lidí

Při výbuchu bomby v autobuse v hlavním afghánském městě Kábulu zemřelo v sobotu ráno nejméně 30 lidí. Autobus, do nějž v okamžiku exploze nastupovali vojáci,...

Výběr článků

Načítám