Hlavní obsah

Atentátník z Bruselu byl vzorný student katolické školy, jeho bratr je šampion v taekwon-do

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Rodilý Belgičan Najim Laachraoui, který podle belgických vyšetřovatelů spolu s Ibrahimem Bakraouim v úterý spáchal sebevražedný atentát na bruselském letišti, býval vzorným studentem bruselské katolické střední školy. S odvoláním na její ředitelku o tom informovala agentura Reuters. Jeho bratr Mourad je světovým šampionem v bojovém umění taekwon-do. Čin svého sourozence odsoudil.

Foto: Belgian Federal Police/Handout via Reuters, Reuters

Najim Laachraoui

Článek

Otec Laachraouiho prohlásil, že jeho rodina, která má marocké kořeny, se za jeho čin hluboce stydí. „Už tři roky o něm nevíme,” řekl otec.

Atentátníkův 21letý bratr Mourad je úspěšným sportovcem, vloni skončil stříbrný na šampionátu v taekwon-do v Jižní Koreji. Že není žádným islámským fanatikem, dokazuje i jeho zlatá mediale z loňského zářijového turnaje v Izraeli, kde se utkal mimo jiné s tamním borcem Gilim Chajmovičem.

Foto: Profimedia.cz

Mourad Laachraoui v souboji s mongolským reprezentantem Tumenbajarem Molomem na mistrovství světa v Mexiku v roce 2013

„Šokovalo mě to, nevěřil jsem tomu, že to byl můj bratr, ale rodinu si člověk nevybírá,” prohlásil Mourad a dodal, že Najim byl „hodný a chytrý kluk”. Měl prý rád fotbal a četbu.

Velmi dobrý student

"Najim Laachroui byl velmi dobrým studentem," řekla Reuters Veronica Pellegriniová, ředitelka katolické školy Institut de la Sainte Famillie d'Helmet, která se nachází ve městě Schaarbeek, jež je součástí bruselského regionu.

Na škole, kterou Laachraoui navštěvoval, jsou hodiny katolické víry povinné pro všechny žáky nehledě na jejich vyznání. Laachraoui se jich stejně jako ostatní účastnil, potvrdila Pellegriniová.

Laachraoui školu prý navštěvoval šest let. Dokončil ji v roce 2009. "Od té doby jsme o něm ale neslyšeli," řekla Pellegriniová.

Podle francouzských vyšetřovatelů se Laachraouiho DNA našla v domě, v němž loni přechodně bydleli pařížští atentátníci. Podle belgických médií měl technické vzdělání, které mu umožňovalo stát se "hlavním pyrotechnikem" atentátníků.

Po výcviku přišel ze Sýrie spolu s uprchlíky

Do Sýrie odešel Laachraoui v únoru 2013. Po svém návratu do Evropy vystupoval pod falešným jménem Soufiane Kayal. Tak se prokázal i loni v září policii na cestě z Maďarska do Rakouska.

Podle belgických médií se možná právě tehdy vracel ze Sýrie a využil k tomu takzvanou balkánskou stezku, po níž do Evropy přicházely tisíce uprchlíků. Z východu Evropy ho vezl Salah Abdeslam, jediný přeživší přímý účastník listopadových pařížských útoků, kterého před týdnem v pátek zadrželi v Belgii.

V Belgii není běžné, aby muslimové chodili do katolických škol, které jsou podle agentury Reuters považovány za konzervativnější, ale mnohdy i prestižnější než státní školy. Například údajný strůjce pařížských atentátů z 13. listopadu Belgičan Abdelhamid Abaaoud ale rovněž katolickou střední školu navštěvoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám