Hlavní obsah

Atentát v iráckém parlamentu ukázal neúčinnost bezpečnostních opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Iráčtí poslanci se v pátek mimořádně sešli, aby uctili památku obětí čtvrtečního sebevražedného útoku v jídelně parlamentu v Bagdádu a jednali o zvýšení bezpečnosti, přestože je pátek volným dnem. Sebevražedný atentátník dokázal ve čtvrtek proniknout do nejstřeženějšího areálu v celé zemi, kde se odpálil.

Článek

Podle poslední bilance zemřel při útoku jen jeden poslanec, a dalších 22 jich bylo zraněno. Podle předchozích zpráv zemřelo osm lidí, z toho tři poslanci. [celá zpráva]

Vícenásobná kontrola selhala

Atentátník dokázal projít kontrolním stanovištěm u vstupu do zelené zóny, kde jsou vedle iráckých vojáků i američtí, a následně dalšími kontrolami v samotné zóně, kde slouží najaté bezpečnostní služby.

Kdo se dostat k parlamentu musí podle stanice CNN projít pěti kontrolními stanovišti. První je hlídka amerických a iráckých vojáků u hlavního vstupu do zóny, druhé je ohledání psem, který umí najít výbušniny, třetí je peruánská hlídka, čtvrtý rentgenový detektor a u vchodu do parlamentu prověřuje příchozí irácká ochranka.

Podle jednoho ze sunnitských poslanců ovšem prohlídka detektorem před čtvrtečním útokem nefungovala kvůli výpadku elektrického proudu a příchozí byli prohledáváni ručně. Podle jiného mohli bez kontrol procházet areálem právě strážní. 

Bezpečnost se nedaří zajistit

Útok, ke kterému se přihlásila al-Kajdá v Iráku, představuje největší ránu za dva měsíce probíhající bezpečnostní operace ve městě. Zatím, není jasné, jak se do přísně střežené Zelené zóny dostal atentátník s výbušninami na těle, který zabil sunnitského poslance Mahmúda Aváda.

V případu zatím nebyla vznesena žádná obvinění, i když byli vyslechnuti tři zaměstnanci jídelny.

Irácký premiér Núrí Málikí označil útok za "zločinný zbabělý čin". Americký prezident George Bush upozornil, že šlo o útok na symbol demokracie, při němž zemřeli nevinní lidé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám