Hlavní obsah

Atentát na Sáliha vyšetřuje v Jemenu FBI

Sabá

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování FBI vyšetřují v Jemenu útok na jemenského prezidenta Alího Abdalláha Salíha. Ten při něm utrpěl vážná zranění. Napsala to agentura UPI s odvoláním na list Yemeni Times. Podle jednoho z expertů nese útok rukopis al-Káidy.

Článek

„Jemenská vláda řekla, že věří, že za útokem je al-Kádia,“ pověděl listu politický analytik Abdul Ghani Irjani. „Je to docela možné,“ dodal.

Jemenští představitelé uvedli, že je skoro vyloučené, že útok spáchaly kmeny válčící s armádou a bezpečnostními silami, které se snažily dosáhnout demise prezidenta.

Panuje podezření, že za útokem stojí al-Káida a lidé blízcí Sálihovi. Z aktuálních vyjádření plyne, že nešlo o ostřelování mešity, jak se původně uvádělo, ale že zřejmě byla do paláce propašována bomba.

Americké ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení, že nepokojů v Jemenu může zneužít teroristická síť Al-Káida, která má v zemi silné pozice. Podle Daniela Benjamina, koordinátora Bílého domu pro boj s terorismem, si bojovníci Al-Káidy počínají stále směleji a získávají pod svou kontrolu stále větší území. Podle očitých svědků se na jihu Jemenu v okolí výcvikových táborů extremistů zvýšila frekvence přeletů amerických bezpilotních letadel. Minulý týden podnikly útok na skupinu, která ovládla jedno z měst. [celá zpráva]

Sálihův stav je tragický

Sálih byl po útoku přepraven do Saúdské Arábie, kde se podrobil několika operacím. Vyňali mu z hrudi střepinu a ošetřili krk a popáleniny, které postihly čtyřicet procent těla. Podle zdrojů ze Sálihova okolí má nyní prezident problémy hlavně se zraněním hrdla. Jeho stav je "tragický", řekl agentuře Reuters nejmenovaný člen jeho doprovodu, aniž by uvedl bližší podrobnosti.

Sálihovi stoupenci přesto tvrdí, že se prezident v nejbližších dnech vrátí, opozice naopak doufá, že jeho odjezd ze země umožní uzavřít dohodu o předání moci. Dojednanou dohodu, která počítá s ustavením vlády národní jednoty s účastí opozice, prezident už třikrát odmítl podepsat. [celá zpráva]

Další demonstrace

V úterý se konaly další masové protesty, kde demonstrující požadovali odchod Sáliha a předání moci. Desetitisíce lidí se shromáždily u rezidence úřadujícího prezidenta Abdara Rabbú Mansúra Hadího v Saná. Odmítali místo opustit, dokud Hadí nevyhoví jejich výzvám k potrestání vládnoucí elity, zejména členů Sálihovy rodiny.

Kromě Saná vyšly do ulic davy nespokojenců v Hadramaútu, Hudajdě, Ibbu, Zamáru a Saadě. V Táizzu se demonstranti utkali s jednotkami republikánské gardy chránícími prezidentský palác. Z místa odjížděly sanitky záchranné služby, oficiální bilance zraněných ale vydána nebyla.

Reklama

Výběr článků

Načítám