Hlavní obsah

Asadův nástupce? Rusové přivezli do Astany jeho bývalého přítele

Novinky, rei
Astana/Jeruzalém

Jednání o Sýrii v kazašské Astaně sice zprostředkovávají Rusko, Turecko a Írán se spoluúčastí USA a OSN, ale nejdůležitějším prostředníkem je Moskva. Alespoň to tvrdí server Debkafile, který má blízko k izraelským tajným službám. Rusové podle jeho zdrojů do Astany k překvapení všech přivezli bývalého přítele syrského prezidenta Bašára Asada generála Manafa Tlase. Debkafile spekuluje, že si ho Rusové vybrali za Asadova nástupce.

Foto: Profimedia.cz

Manaf Tlas býval blízký spolupracovník Bašára Asada.

Článek

„Delegace na obou stranách jednacího stolu byly příjezdem bývalého blízkého přítele Bašára Asada zaskočeny,“ napsal server, podle něhož třiapadesátiletého Tlase do Astany dovezli Rusové z jeho exilu v Perském zálivu – možná Dubaje – a vyhradili mu prominentní místo mezi zástupci syrské opozice.

Tlas je synem generála Mustafy Tlase, který zastával prominentní funkci ministra obrany za Asadova otce Háfize. Bašár Asad Manafa Tlase vyznamenal a jmenoval ho velitelem prestižní 104. výsadkové brigády republikánské gardy. Manas však v roce 2012, tedy nedlouho po vypuknutí povstání v Sýrii, které záhy vedlo k válce, zemi opustil.

Podle zdrojů Debkafile si ho přesto nyní „Moskva vybrala za hlavního hráče v Sýrii v poasadovské éře“ a zasednout by měl už v přechodné vládě.

„To neznamená, že Bašár Asad bude zítra pryč – pouze bude dosazen nový mechanismus, který začne omezovat jeho moc,” napsal server.

Faktor Írán

„Jak rychlý a daleký tento proces bude, to ještě nelze říct,“ dodává zpráva, podle níž za Asadem bude nadále neochvějně stát Írán.

Debkafile také uvedla, že Rusko a Turecko spolu se syrskou opozicí naléhají, aby syrské území opustily šíitské síly z Íránu a Afghánistánu, jednotky libanonského Hizballáhu i šíitské milice z Pákistánu.

Íránu ovšem záleží na zachování vlivu nejen v Sýrii, ale i v Iráku, které jsou kromě jiného mostem mezi islámskou republikou a spojenci v Libanonu. Syrská vláda už proto podle izraelského serveru přišla s ústupky vůči Teheránu a nabídla mu i exkluzivní provozování mobilní sítě na svém území.

Hizballáh ani jiné zmíněné milice se konference v Kazachstánu neúčastní, ani sunnitští extremisté z Islámského státu nebo bývalé Fronty an-Nusra, kteří dohodu o příměří neuznávají.

Reklama

Související články

Írán má v syrské válce přes 1000 obětí

V bojích v Sýrii padlo přes 1000 vojáků a bojovníků vyslaných Íránem. Teherán je ve válce stejně jako Moskva nebo libanonský Hizballáh spojencem Damašku....

V Astaně začala jednání o míru v Sýrii

V kazašské metropoli Astaně v pondělí začaly mírové rozhovory mezi delegací syrské vlády a opozicí. Jednání potrvá do úterka. Hlavním cílem je potvrdit...

Výběr článků

Načítám