Hlavní obsah

Asadovi utekla poslankyně kvůli mučení národa

– Damašek

V Sýrii zběhla poslankyně parlamentu za provincii Halab, kterou v současnosti otřásají těžké boje. Informovala o tom agentura Reuters. Ichlás Badávíová se v současnosti údajně nachází v Turecku a nejspíš je prvním členem zákonodárného sboru vzešlého z květnových voleb, který zběhl.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

"Překročila jsem syrskou hranici s Tureckem a zběhla od tohoto tyranského režimu. Kvůli represím a nespoutanému mučení národa," řekla televizi Sky News Arabia Badávíová.

V Sýrii 16. měsícem pokračuje povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada. O dalším vývoji by mohly rozhodnout právě pokračující boje o severosyrské obchodní středisko Halab. Boje o město trvají už týden a USA se obávají, že syrské síly se v něm chystají k masakru.

Opoziční zdroje Reuters tvrdí, že syrské síly na jeho okrajích posilují své jednotky a chystají se rozprášit ozbrojenou opozici. Řada lidí opustila své domovy. Ze škol jsou improvizované kryty, které jsou zcela zaplněné. Rebelové se pohybují na východě a západě města a mají záchytné body v centru. Syrské síly ovládají vstupy do města, dopravní tepny a bombardují prý rezidenční čtvrti v rukou povstalců. Ve čtvrtek bylo v Halabu a okolí zabito 34 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Na syrský Halab útočí letadla

Na syrské město Halab (Aleppo) v úterý zaútočila poprvé armáda s bojovými letadly, informovala stanice BBC. Vládní síly u města bojují s povstalci od jejich...

Výběr článků

Načítám