Hlavní obsah

Asad spolupracuje s Islámským státem, potvrzují dokumenty od přeběhlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokumenty a rozkazy Islámského státu, které se podařilo vyfotografovat přeběhlíkům, ukazují podle britské stanice Sky News, že režim syrského prezidenta Bašára Asada čile obchodoval s Islámským státem. Navíc podle přeběhlíků se také islamisté se syrským prezidentem dohodli na stažení těžkých zbraní z Palmýry.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu s vlajkou v Mosulu

Článek

Jedná se o nové dokumenty, jež se podařilo získat přeběhlíkům, kteří uprchli z řad bojovníků IS a nyní se skrývají v Turecku. Většinou jde o fotografie ručně psaných rozkazů. Skupina, která přeběhlíkům pomáhá, už dříve zveřejnila získané dokumenty, nejcennější z nich byly seznamy naverbovaných bojovníků. Sky News je proto považuje za věrohodné, i když je nebylo možné ověřit.

Nejjasnějším dokumentem, který potvrzuje Asadovy kontakty s IS, je dohoda o barterové výměně ropy za hnojivo. Rozkaz měl umožnit řidičům projet všemi kontrolami Islámského státu, „dokud nedosáhnou hranice se syrským režimem, kde se ropa vymění za hnojivo“.

Přeběhlíci uvedli, že podobné dohody o výměnném obchodu mezi oběma stranami existovaly po léta. To je pochopitelné vzhledem k tomu, že území Sýrie si po propuknutí občanské války rozparcelovaly různé skupiny. Bez jejich spolupráce by se zcela zhroutila infrastruktura. Známá je například dohoda, která umožňovala provoz Ruskem vybudované plynárny Tuvajnan u Rakky, odkud proudil plyn do elektrárny v Halabu, kterou drží Islámský stát. Vláda odebírala 50 MW, islamisté 70 MW. [celá zpráva]

Méně přesvědčivé jsou údajné dohody o stažení Islámského státu z míst, na která se chystala zaútočit vládní vojska.

Příkaz stáhnout se z Palmýry

Jistý dokument například přináší instrukce pro velitele, aby „přemístil veškeré vybavení a zbraně na domluvený evakuační bod. Získali jsme zpravodajské informace, že Kasr a jeho okolí budou bombardovány 24. listopadu 2013.“

Nejaktuálnější dokument se týkal bojů u Palmýry, jejíž dobytí prezentovala Asadova armáda jako významný úspěch v boji proti IS. V materiálu se píše: „Stáhněte veškeré těžké dělostřelectvo a protiletadlové kulomety a kanóny z Palmýry a jejího okolí do provincie Rakka.“

Na návodný dotaz hlavního dopisovatele Sky News Stuarta Ramsaye, zda Islámský stát se syrskou armádou a ruským letectvem přímo koordinoval pohyby svých bojovníků a stahování z ovládaných oblastí, jeden z přeběhlíků uvedl: „Samozřejmě.“ Žádný důkaz pro to ale nepřinesl.

Stažení těžkých zbraní z Palmýry tak mohlo být normálním vojenským rozhodnutím, kdy se při ústupu zachraňuje cenná výzbroj. Operace syrských vojsk s cílem osvobodit Palmýru trvala několik týdnů a její cíl byl známý, takže nebyly potřeba žádné zvláštní informace pro rozkaz tohoto druhu, zvláště když Islámský stát nikdy nebyl příliš silný v dlouhodobých obranných bojích.

Reklama

Výběr článků

Načítám